Αλλαντικά με ιρλανδικές διοξίνες στην Ελλάδα

Δέκα τόνοι αλλαντικών με διοξίνες διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά και αποσύρθηκαν μετά από επέμβαση του ΕΦΕΤ με ευθύνη των ίδιων των εταιρειών

Σε 10 τόνους ανέρχονται τα αλλαντικά με… διοξίνες _ μορταδέλα και πεπερόνε _ που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά και έπειτα από ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποσύρθηκαν με ευθύνη των ίδιων των εταιρειών. Μεταξύ αυτών είναι και η εταιρεία Food Plus, στην οποία ανήκει η Pizza Hat.

Οπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, έπειτα από σχετική ενημέρωση της εταιρείας Food Plus, ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε τη διακίνηση στην Ελλάδα πεπερόνε το οποίο παρασκευάστηκε από ιρλανδικό χοιρινό κρέας με χρόνο σφαγής μετά τον Σεπτέμβριο του 2008. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν είναι ύποπτο επιμόλυνσης με διοξίνες, η εταιρεία προέβη άμεσα σε προληπτική απόσυρσή του και το σύνολο της συγκεκριμένης ποσότητας είναι δεσμευμένο στις αποθήκες της.

Εν τω μεταξύ ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για τη διακίνηση στην Ελλάδα μορταδέλας στην οποία έχουν ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα διοξινών. Πρόκειται για την ιταλική επιχείρηση Alcisa, η οποία πούλησε στην ελληνική εταιρεία Τσελεμπής Β. & Σία ΟΕ – Αυλός περίπου 1,35 τόνους μορταδέλας με την εμπορική επωνυμία Alcisa και με αριθμό παρτίδας 8325060. Από τη συνολική ποσότητα ήδη κατασχέθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ 600 κιλά. Η υπόλοιπη ποσότητα, η οποία ήδη βρίσκεται υπό ανάκληση, διακινήθηκε στην αγορά από τις ακόλουθες επιχειρήσεις τροφίμων: Χρυσόπουλος Ιωάννης, Δ. Μασούτης ΑΕ, Αφροδίτη ΑΕΕ, Λιάντας Χ. & Σία ΕΕ, Ζλατιλίδης Στέφανος, Κυζιρίδης Αφοί και Καραγιάννης Ιωάννης. Ο ΕΦΕΤ καλεί όσους έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Επίσης η ίδια εταιρεία, η ιταλική επιχείρηση Alcisa, διακίνησε στην ελληνική εταιρεία Αφοί Φρονά ΑΕ στη Ρόδο περίπου 3,1 τόνους μορταδέλας με την ίδια εμπορική επωνυμία και με αριθμό παρτίδας 8325059. Η συνολική ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες της επιχείρησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε έπειτα από σχετική έρευνα.

Πώς μολύνθηκαν οι ζωοτροφές

Χρησιμοποιημένα έλαια από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να προκάλεσαν τη μόλυνση των ζωοτροφών με διοξίνη, η οποία οδήγησε στην ανάκληση διεθνώς των προϊόντων ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, αποκάλυψε η εφημερίδα «Irish Times». Χωρίς να κατονομάζει την πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι η μόλυνση μπορεί να προήλθε από χρησιμοποιημένα έλαια στη Βόρεια Ιρλανδία τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί. Στις αρχές της εβδομάδας περισσότερες από 20 χώρες άδειασαν τα ράφια τους από το ιρλανδικό χοιρινό το οποίο βρέθηκε να περιέχει 200 φορές περισσότερη διοξίνη από το επιτρεπτό όριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk