Το χώμα δεν είχε καλά καλά σκεπάσει τη σορό του δολοφονηθέντος από τον ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. Επαμμ. Κορκονέα Αλέξη Γρηγορόπουλου όταν αστυνομικός της ομάδας «Ζ» της Αμεσης Δράσης έβγαλε χθες το απόγευμα, αυτή τη φορά μπροστά σε μαθητές που διαδήλωναν για τον φόνο του φίλου τους, το υπηρεσιακό του όπλο, το σήκωσε ψηλά πάνω από το κεφάλι του και πυροβόλησε στον αέρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή στο Παλαιό Φάληρο.

Το σκηνικό της βίας στην περιοχή στήθηκε αμέσως μετά την κηδεία. Πετροπόλεμος, ρίψεις αντικειμένων, συμπλοκές σώμα με σώμα, εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, αλλά και ζημιές σε πολλά καταστήματα και αυτοκίνητα καθώς στο κοιμητήριο δεν είχαν πάει μόνο μαθητές. Αλλά αυτοί ήταν που κινδύνεψαν να πληρώσουν την αλλαγή στάσης που εμφανώς χθες επέλεξε να τηρήσει η Αστυνομία απέναντι σε διαδηλωτές και ταραξίες. Η δράση του αστυνομικού αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ανέφεραν πως αστυνομικός της ομάδας «Ζ» στη συμβολή των οδών Ιριδος και Αχιλλέως πυροβόλησε αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό τη στιγμή που ομάδες μαθητών επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, χωρίς όμως να κινδυνεύει άμεσα τόσο αυτός όσο και συνάδελφοί του που ήταν στο σημείο. Κάτοικοι της περιοχής έλεγαν πως πυροβόλησαν και άλλοι αστυνομικοί, επεδείκνυαν μάλιστα τουλάχιστον 10 κάλυκες που μάζεψαν από τον δρόμο.

Αοριστίες από την ΕΛ.ΑΣ.
Αρχικά εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ανέφερε πως «το Κέντρο Επιχειρήσεων δεν ενημερώθηκε για τέτοιο περιστατικό», διαψεύδοντας τις καταγγελίες. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε το συμβάν από αξιωματικό της ΓΑΔΑ ο οποίος είπε πως όντως «ο αστυνομικός πυροβόλησε μία φορά στον αέρα,αλλά γιατί κουκουλοφόροι επιχείρησαν να εγκλωβίσουν αστυνομικούς της ομάδας “Ζ” και πίστεψε πως κινδύνευε». Η Αστυνομία ωστόσο τις επόμενες ώρες άρχισε σιγά σιγά να αυξάνει τον αριθμό τόσο των πυροβολισμών όσο και των αστυνομικών που τους έριξαν, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν όλους τους αστυνομικούς της ομάδας «Ζ» που ήταν στο Π. Φάληρο προκειμένου να ελέγξουν τα υπηρεσιακά τους όπλα και να τους ζητήσουν εξηγήσεις για τον λόγο που τα χρησιμοποίησαν, αφού δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους, αλλά αντίθετα κίνδυνος τραυματισμού ανυποψίαστου πολίτη.

Συγκρούσεις στο Φάληρο
Νωρίτερα μία ομάδα άνω των 100 νεαρών είχε επιτεθεί με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των τηλεοπτικών συνεργείων. Οι κάτοικοι που έβλεπαν τις σκηνές που διαδραματίζονταν χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, άλλοι πετούσαν νεράντζια και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς ζητώντας τους να σταματήσουν τη χρήση δακρυγόνων μέσα στα στενά και άλλοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν κουκουλοφόρους να προκαλέσουν ζημιές σε επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την οδό Λέσβου και επεκτάθηκαν σταδιακά στην κεντρική λεωφόρο της Νέας Σμύρνης, στην Αχιλλέως και στη λεωφόρο Αμφιθέας. «Λάδι στη φωτιά», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσε και η προσαγωγή 14χρονου, κάτι που προκάλεσε την οργή ακόμη και διερχομένων που ζητούσαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν ελεύθερο. ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνείο
Ακόμη, ως αργά το βράδυ σε πεδίο μάχης είχαν μετατραπεί οι δρόμοι γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και το Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Πεδίον του Αρεως, όπου περισσότεροι από 500 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με συνεχείς ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων στους αστυνομικούς, που «απαντούσαν» με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα διερχόμενοι να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Στη συνέχεια οι νεαροί ετράπησαν σε φυγή προς την οδό Πατησίων και ανά διαστήματα τοποθετούσαν στο οδόστρωμα κάδους απορριμμάτων και έπιπλα που βρήκαν σε γραφεία των δύο ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στα οποία έβαζαν φωτιά. Και χθες υπήρξαν καταγγελίες για λεηλασίες καταστημάτων στις οδούς πίσω από το Πολυτεχνείο. Παράλληλα όσοι επιχειρηματίες είχαν ανοικτά τα καταστήματά τους αναγκάστηκαν να τα κλείσουν και να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Επεισόδια και στο Ζεφύρι. Χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ περίπου 40 Τσιγγάνοι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής πετώντας πέτρες και νεράντζια, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές. Στη συνέχεια ετράπησαν σε φυγή. Δακρυγόνα κατά «δικαίων και αδίκων»

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Διαδηλωτής «πυροβολεί» με φρούτα αστυνομικούς έξω από τη Βουλή. Η Αστυνομία για να απωθήσει τους διαδηλωτές έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων

Η απόφαση για αλλαγή στάσης της Αστυνομίας φάνηκε χθες από νωρίς. Πρώτοι δοκίμασαν τα κλομπ των ΜΑΤ, που έπαψαν αιφνιδίως να είναι παρατηρητές, δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές που διαδήλωναν εκείνη την ώρα στο Σύνταγμα. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί μία ακόμη πολύ μεγάλη συγκέντρωση μαθητών, η οποία οργανώθηκε στην Ομόνοια από τον Συντονιστικό Αγώνα σχολείων Αττικής, κατά την οποία δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο. Αφορμή ο πετροπόλεμος προς την πλευρά της Βουλής.

Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «χτυπούσαν» ανάμεσα στο πλήθος, «επί δικαίους και αδίκους», με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν, ενώ από πέτρες τραυματίστηκε και δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού. Η ένταση ξεκίνησε όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και μπογιές στις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν μπροστά στη Βουλή και στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ξαφνικά οι αστυνομικοί αντεπιτέθηκαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εξαναγκάζοντας την πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην πορεία να εγκλωβιστεί στον σταθμό του μετρό. Για αρκετή ώρα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις προκειμένου οι διμοιρίες των ΜΑΤ να αποχωρήσουν από τις εξόδους του σταθμού και να επιτρέψουν στους «παγιδευμένους» να φύγουν. Οταν οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν, ξεκίνησε νέος γύρος, πετροπόλεμου από τη μια και «βροχής» δακρυγόνων από την άλλη. Ενταση δημιουργήθηκε ξανά στο κέντρο, αργά το βράδυ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος.

Για λεηλασίες κατηγορούνται οι περισσότεροι συλληφθέντες
Σ ε λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας κατηγορείται ότι συμμετείχε η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Αρκετοί από αυτούς- συνολικά ξεπέρασαν τα 150 άτομα – είναι αλλοδαποί, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν εκτός από την κατηγορία της κλοπής και το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τους προσαχθέντες στην Εισαγγελία οι πέντε, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δύο αλλοδαποί, αντιμετωπίζουν και αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Για τον λόγο αυτόν παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή. Ειδικότερα, εναντίον πέντε νεαρών κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της έκρηξης, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών και της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς και για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της διακεκριμένης φθοράς και της κλοπής. Εναντίον των υπολοίπων ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για τα πλημμελήματα της κλοπής, της παράνομης οπλοφορίας, καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα και τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.