Την ώρα που η Αθήνα καιγόταν, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευαν εκατέρωθεν κατηγορίες με επίκεντρο τα βίαια επεισόδια, τους κουκουλοφόρους και τη δράση τους. Το γάντι στην Κουμουνδούρου πέταξε χθες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει να χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων» . Η αναφορά αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος ουσιαστικά χαρακτήρισε δεκανίκι της ΝΔ την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ταυτίζεται «με ακραίους κύκλους της ΝΔ και της ακροδεξιάς,και από κοινού εξαπολύουν μια πρωτοφανή για το ήθος της Αριστεράς επίθεση συκοφαντίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο «Ριζοσπάστης» κατήγγειλε τη δράση «των δήθεν αγανακτισμένων που εκτονώνονται με την τυφλή βία», ενώ σημείωνε ότι «ένα ερώτημα επίσης είναι η σύμπραξη δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς». Χθες η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι ο ηγετικός πυρήνας και όχι όλο το σώμα των κουκουλοφόρων, όπως είπε, «έχει προκύψει μέσα από τους κόλπους της κρατικής εξουσίας,επί ΠαΣοΚ και επί ΝΔ» και χρησιμεύει «για να δικαιολογεί την κρατική καταστολή και να δυσφημεί το κίνημα». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους, «ωστόσο πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τα αφτιά,βλέποντας μπροστά του την κάλπη,ψήφους, καρέκλες,μαξιλάρια». Οπως είπε, υπάρχει σήμερα ένα πολύμορφο νεανικό κίνημα που μπορεί να εκφραστεί «μ΄ έναν τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει τη συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων».

Την απάντηση στις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι «δυστυχώς αυτά που ακούστηκανακούγονται από στελέχη της ΝΔ». Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην τυφλή βία και σημείωσε ότι χρειάζεται μια συντεταγμένη, ριζοσπαστική διέξοδος για τη χώρα. Επιπλέον, ύστερα από συνεδρίαση το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τη δήλωσή της η κυρία Παπαρήγα την έκανε εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου- έβαλε μάλιστα θαυμαστικό (!) σε αυτή την επισήμανση- και ανέφερε ότι ξεπερνά κάθε όριο. Κατηγόρησε το ΚΚΕ για ανθενωτική στάση στο μαζικό κίνημα, εχθρική απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και για συκοφαντική στάση στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Οπως τονίζεται από τον ΣΥΝ, «είναι πλέον γνωστές πρακτικές που αποδοκιμάζονται από τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας,την ίδια στιγμή που επιδοκιμάζονται από συντηρητικούς κύκλους και το κατεστημένο» . Μάλιστα χαρακτηρίζει απαράδεκτο η ηγεσία του ΚΚΕ «να ευτελίζει με αυτόν τον τρόπο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, του οποίου ηγείται».

Το απόγευμα η κυρία Παπαρήγα επανήλθε με συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι η απάντηση του ΣΥΝ δεν εκπλήσσει το ΚΚΕ. «Δεν μας φοβίζει καμιά τέτοια προπαγάνδα. Μας χωρίζει χάος από την πολιτική της ΝΔ,του ΠαΣοΚ,της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε. Επιπλέον, σε απόφασή της η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στη συγκέντρωση της Δευτέρας και αναφέρεται στην ύπαρξη σχεδίου εμπλοκής του ΚΚΕ σε αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους από τη μία και τις δυνάμεις καταστολής από την άλλη, για το οποίο επισημαίνει ότι το ΚΚΕ «δεν έπεσε στην παγίδα». Επιπλέον, η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί σε ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «ώστε να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στα κόμματα του δικομματισμού».