Συνεχίζεται η αναταραχή στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων. Η σημερινή ημέρα θεωρείται καθοριστική και για τη μορφή που θα πάρει- αν συνεχιστεί – η αντίδραση των μαθητών απέναντι στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκπαιδευτικοί δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο οι μαθητές να αντιδράσουν με συντονισμένες καταλήψεις, προοπτική η οποία ανησυχεί σοβαρά και το υπουργείο Παιδείας. Η παρουσία των μαθητών πάντως αναμένεται ότι θα είναι σημαντική και στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνεται το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το συντονιστικό τους όργανο τούς καλούσε χθες σε μαζική συμμετοχή.
Χθες κλειστά παρέμειναν σχεδόν όλα τα σχολεία της χώρας, όπως και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και σήμερα η αποχή των καθηγητών Πανεπιστημίου από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ) την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή πολλά ιδρύματα της περιφέρειας ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν σήμερα κλειστές όλες τις υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, κλειστά θα είναι και σήμερα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πρωτεύουσας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας δεν απέστειλε χθες την παραίτησή του στο υπουργείο Παιδείας, αλλά όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του θα το πράξει αμέσως μόλις λήξουν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι καταλήψεις φοιτητών συνεχίστηκαν και χθες, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τις επόμενες ημέρες μορφή χιονοστιβάδας.
Επιστολή στον Πρόεδρο από μαθητές
Την παραδειγματική τιμωρία των «απανταχού υπαιτίων» της δολοφονίας του αδικοχαμένου μαθητή εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και αρμόδιους υπουργούς οι μαθητικές κοινότητες των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου Δερβενίου. Στην επιστολή τους εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του άτυχου 15χρονου, ενώ αναφέρουν ότι «ουδείς είχε το δικαίωμα να αφαιρέσει το πολυτιμότερο αγαθό που έχει δοθεί στον άνθρωπο, τη ζωή του». Ακολούθως και καθώς «η θανατική ποινή δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση από το Σύνταγμα της Ελλάδας, πόσο μάλλον όταν η απόφαση για την επιβολή της προκύπτει από την αυθαίρετη και αναμφιβόλως άνομη πρωτοβουλία ενός φυσικού προσώπου, που αποτελεί μάλιστα όργανο της διασφάλισης της ευημερίας και της τήρησης των νόμων του κράτους», ζητούν να τιμωρηθούν άμεσα όλοι οι υπαίτιοι. Οι μαθητές αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δηλώνουν ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του προσώπου». Κάθε είδους συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή διαταράσσει την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και αποτελεί «άμεση απειλή προς τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατικής μας κοινότητας και του κράτους δικαίου» αναφέρουν στην επιστολή τους και τονίζουν ότι «η αντίδραση κάθε μέλους του κοινωνικού συνόλου είναι αναμενόμενη και αναπόδραστη».