Ηρέμησαν τις αγορές χθες οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την αναγκαιότητα κοινού μετώπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφική ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με την προσεχή κυβέρνηση του κ. Ομπάμα, ώστε να διαμορφώσουν κοινή πολιτική αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλωσόρισε, επίσης, ο κ. Μπαρόζο τη δέσμευση του κ. Ομπάμα να τονώσει τη ρημαγμένη, από τη 12μηνη ύφεση, αμερικανική οικονομία με το μεγαλύτερο πακέτο αναπτυξιακών έργων από τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ και τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας ως το 2011. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το αμερικανικό πακέτο θα είναι της τάξεως των 500 δισ. δολαρίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν αριθμητικό στόχο ως προς το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ΙCΟΝ

Για τον λόγο αυτόν, όπως επεσήμανε ο κ. Μπαρόζο, θα πρέπει και οι ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας να αντιστοιχεί στο 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της οικονομίας των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και η οποία τρέχει με ρυθμούς των 13 τρισ. ευρώ. Ως σήμερα τα εθνικά προγράμματα τόνωσης τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τις χώρες-μέλη ανέρχονται σε μόλις 0,8%-0,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια. Οι προσδοκίες των αγορών ότι θα συμφωνηθεί τελικά και από τους ευρωπαίους ηγέτες ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο, το προτεινόμενο πακέτο Ομπάμα, και οι ελπίδες για την επικείμενη συμφωνία διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έφεραν ικανοποιητικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 2,06%, 1,34% και 1,55% αντίστοιχα. Στη Wall Street όμως υπήρξαν ρευστοποιήσεις κερδών, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει γύρω στο 1,40% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Μιλώντας δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο την επίτευξη μιας συγκεκριμένης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην Ευρώπη και για τις κλιματικές μεταβολές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναρωτήθηκε: «Αν φθάσουμε σε μια συμφωνία μεταξύ μας, γιατί όχι να μην έχουμε και ένα κοινό πρόγραμμα με τους Αμερικανούς;». Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο κ. Μπαρόζο είπε ότι οιηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν αριθμητικό στόχο ως προς το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Πάντως ο κ. Μπαρόζο υπαινίχθηκε ότι η Γερμανία, έχοντας εύρωστα δημοσιονομικά, πιθανότατα τελικά να αυξήσει το μέγεθος του δικού της εθνικού οικονομικού πακέτου από τα τρέχοντα επίπεδα των 32 δισ. ευρώ. «Πιστεύω ότι τον προσεχή χρόνο θα υπάρξει αναθεώρηση των προθέσεων από τις κυβερνήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Δεν έχω αμφιβολία για τις προθέσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να αυξήσει τη συμβολή της στο ευρωπαϊκό πακέτο».

Μην έχοντας δημοσιονομικό έλλειμμα, το Βερολίνο δέχεται έντονες πιέσεις για να βοηθήσει συμβάλλοντας με περισσότερα χρήματα στην αντιμετώπιση της δραματικής ύφεσης στην Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες έχοντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν έχουν τα περιθώρια αυτά. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φοβάται για το βάθος της ύφεσης και αρνείται να ξοδέψει περισσότερα επειδή έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, όπως υποστηρίζει.