Σε ύφεση εισέρχεται και το Βέλγιο ακολουθώντας το σύνολο της ευρωζώνης και τους μεγάλους γειτόνους του. Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Γκι Καντέν που παρουσίασε έκθεση για τη βελγική οικονομία χθες, «αν ορίζουμε την ύφεση ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης,η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2009».
Ηδη στο τρίτο τρίμηνο εφέτος η έκτη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων πέντε χρόνων και η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται στο τέταρτο τρίμηνο, με την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών τον Νοέμβριο. Ο κ. Καντέν προέβλεψε μάλιστα κατά τι χειρότερη επίδοση για όλο το 2009 και από τις πρόσφατες προβλέψεις του ΟΟΣΑ καθώς την υπολογίζει σε αρνητική οικονομική επίδοση-0,2% (έναντι-0,1%). Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, «η ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από τις δυνατότητές της για μεγάλο τμήμα του 2010,προτού αρχίσει να ανακάμπτει», ενώ και ο κ. Καντέν προβλέπει μια «διστακτική» ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Σε κάθε περίπτωση, «το Βέλγιο θα γνωρίσειτου χρόνουύφεση συγκρίσιμη με του 1993,όταν η οικονομική δραστηριότητα είχε καμφθεί κατά 0,7% ετησίως» είπε ο διοικητής, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν είναι η ώρα για υπερβολές στη δημοσιονομική πειθαρχία». Ασφαλώς, «δεν πρέπει ούτε να αφήσουμε να εκτιναχθεί το έλλειμμα» ανεξέλεγκτα. Ομως «ένα έλλειμμαπεριορισμένο σε έκταση και σε χρόνοείναι αναπόφευκτο και παραδεκτό» . Γιατί «δεν είναι επιθυμητή μια πολιτική δημοσιονομικών περιορισμών όταν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται έντονα» είπε ο κ. Καντέν.
Για τα νοικοκυριά ο κ. Καντέ εξήγησε ότι, καθώς έχουν δει τα οικονομικά τους να υποχωρούν, θα ενθαρρυνθεί η αποταμίευσή τους σε βάρος της δαπάνης. Η συγκυρία αυτή θα εκτινάξει έτσι και την ανεργία, που προβλέπεται από το 6,6% που βρίσκεται σήμερα να ξεπεράσει το 7% στα τέλη του 2009. Οπως το εξήγησε ο διοικητής, η αύξηση της ανεργίας μπορεί να καθυστερεί αλλά θα είναι πραγματική: «Σε πρώτο χρόνο οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους, απλώς το χρησιμοποιούν λιγότερο εντατικά.Ο συνολικός όγκος των ωρών εργασίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2009» είπε.
Στη διπλανή Γερμανία, που έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι η κάμψη δεν έχει τελειώσει. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 2,1%, το οποίο μάλιστα προήλθε από μείωση των παραγγελιών κατά 6,1%, πιο μεγάλη και από τη μείωση του Σεπτεμβρίου που ήταν ήδη ρεκόρ. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή «αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί κατά τους επόμενους μήνες». Οι άλλοι δείκτες που ανακοινώθηκαν χθες επίσης πάνε προς την ίδια κατεύθυνση, με συρρίκνωση της οικοδομής κατά 3% τον Οκτώβριο και συρρίκνωση της μεταποίησης κατά 2,2%.