Τραγικότερο ξεκίνημα για την καριέρα του στον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο ισπανός τεχνικός κ. Ερνέστο Βαλβέρδε όταν συμφωνούσε το καλοκαίρι να καθίσει στον ηλεκτρικό πάγκο της ομάδας. Ο ιός του Τσάμπιονς Λιγκ προσέβαλε τους Ερυθρολεύκους, οι οποίοι έμειναν έξω από την κορυφαία διοργάνωση και περιορίστηκαν στο (ταπεινό) Κύπελλο UΕFΑ. Εκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πέρασαν αρκετές αγωνιστικές στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός εξαργυρώνει δύο πράγματα: Την εμπιστοσύνη που έδειξε στον προπονητή του και ασφαλώς το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές (του ΠΑΟΚ εξαιρουμένου) βασανίζονται από προβλήματα και δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν.

***
Φαίνεται ότι ο κ. Βαλβέρδε θα κριθεί, όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοί του, από την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Αλλωστε οι ομοιότητες με τον Νορβηγό κ. Τροντ Σόλιντ που πήρε εύκολα το πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν είναι πολλές. Αμφότεροι ξεκίνησαν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους με μια ξεγυρισμένη τριάρα (από Ανόρθωση ο μεν, από Ρόζενμποργκ ο δε), αλλά άκουσαν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος την κερκίδα να τους επευφημεί: «Ετσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό». Η διαφορά; Βασική! Ο κ. Σόλιντ είχε τριετές συμβόλαιο, ενώ ο κ. Βαλβέρδε μόλις ενός έτους… Πάντως, στην Ευρώπη ο μέχρι στιγμής απολογισμός του Ολυμπιακού στα εκτός έδρας ματς, φέρνει (δυσάρεστες) αναμνήσεις του παρελθόντος. Της «χαρούμενης» Νόρτζελαντ εξαιρουμένης, οι Ερυθρόλευκοι έχουν ηττηθεί με 1-0 από Μέταλιστ και Γαλατάσαραϊ, ενώ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ παραδόθηκαν 3-0 στην Ανόρθωση!

***
Τα εξ αμάξης ακούνε κάθε Σαββατοκύριακο οι διαιτητές ποδοσφαίρου αλλά άνθρωποι είναι και αυτοί, με δικαιώματα και απόψεις, τις οποίες απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν επί ποινή απομάκρυνσης από τους πίνακες. Βρήκαν λοιπόν την ευκαιρία στη μηνιαία συνάντηση την οποία είχαν την περασμένη Τετάρτη και τα έσουραν στον αρχιδιαιτητή κ. Γιώργο Ψυχομάνη. Εν ολίγοις, του είπαν ότι με τους παρατηρητές να βαθμολογούν (εκ του ασφαλούς) αφού προηγουμένως δουν τις επίμαχες φάσεις στην τηλεόραση και ακούσουν τις κριτικές των τηλεκριτικών-«καθηγητών» αισθάνονται φοβισμένοι και ανασφαλείς. Ο κ. Ψυχομάνης τούς καθησύχασε, λέγοντάς τους ότι σύντομα θα σταματήσουν να ανακοινώνονται οι παραπομπές και οι ποινές. Αν ασθένειες δεκαετιών θεραπεύονται με παυσίπονο, τότε ο… δρ. Ψυχομάνης έχει ανακαλύψει το φάρμακο για όλα τα δεινά της διαιτησίας.

***
Η περιπέτεια της ΠΑΕ Ηλυσιακός (Β’ Εθνική), η οποία άλλαξε έδρα και στο όνομα της ελεύθερης αγοράς κινδυνεύει να αλλάξει και όνομα, φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο το δράμα των «μικρών» ομάδων οι οποίες κάποια στιγμή ονειρεύονται να γίνουν μεγάλες. Ξεκομμένες οι περισσότερες από τις τοπικές κοινωνίες υποχρεώνονται να ξεπουλήσουν «ιερά και όσια» προκειμένου να ανεβούν στις επαγγελματικές κατηγορίες και στη συνέχεια καταλήγουν έρμαια συμφερόντων (αυτο)αποκαλούμενων επενδυτών του ποδοσφαίρου. Ηθικά οι παράγοντες του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται που η ομάδα τους μετακόμισε στο Αιγάλεω. Νομικά όμως πού θα βρουν το δίκιο τους;

***
«Χωρίς υπερβολή, στην Ελλάδα νομίζουμε ότι ξέρουμε το βόλεϊ.Οι πραγματικοί γνώστες του αθλήματος είναι εδώ(σ.σ.: στην Ιταλία). Εχουν κάνει το βόλεϊ επιστήμη.Ξέρουν τι ζητούν από τον κάθε παίκτη και σε βοηθούν να πετύχεις. Δεν ζητούν 20 πόντους από τους πασαδόρους και θαύματα από τους διαγώνιους.Κάποιοι παράγοντες στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τους αθλητές και τους προπονητές λες και είναι…τηλεόραση.Από τη στιγμή που υπογράφουν συμβόλαιο θέλουν να πατήσουν το κουμπί για να παίξει…».

Τάδε έφη ο πρώην διεθνής πασαδόρος Θόδωρος Μποζίδης μετά λόγου γνώσεως της σχεδόν διετούς εμπειρίας του στην Ιταλία και της σχεδόν εικοσαετούς στην Ελλάδα. Το δυστύχημα είναι ότι όσα λέει δεν αφορούν μόνο το βόλεϊ αλλά το σύνολο του ελληνικού (πρωτ)αθλητισμού.

***
Εξώδικη δήλωση, πρόσκληση και διαμαρτυρία προς «Το Βήμα της Κυριακής» έστειλε ο δικηγόρος κ. Λάμπρος Μπίρδας για δημοσίευμα στη στήλη «Στα 11 Βήματα» (30.11.2008), υποστηρίζοντας ότι«γίνεται ευθεία προσωπική επίθεση εναντίον μου, με άμεση προσβολή της ηθικής μου αξιοπρέπειας,της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας και της κοινωνικής μου υπόστασης».

Το σχόλιο αναφερόταν σε ηθικό ασυμβίβαστο, καθώς ενώ ο κ. Μπίρδας είναι (διορισμένος από το ΔΣ της ΕΠΟ) μέλος της Επιτροπής Εφέσεων της Ομοσπονδίας «κάθησε στα έδρανα του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών προκειμένου να υπερασπιστεί τον Μr Ρresident (σ.σ.: κ. Βασίλη Γκαγκάτση)

και τα άλλα στελέχη της ΕΠΟ τα οποία κατηγορούνται για απιστία και πλαστογραφία».

Στο εξώδικο ομιλεί περί«ψευδών γεγονότων σε γνώση της αναλήθειάς τους»αλλά ο κ. Μπίρδας δεν αρνείται ότι παρίστατο στην εν λόγω δίκη ως συνήγορος του κ. Γκαγκάτση και των άλλων στελεχών της ΕΠΟ. Αλλωστε σε πρόσφατη εκδίκαση υπόθεσης του κ. Γκαγκάτση στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος της ΕΟΕ ο κ. Μπίρδας ήταν αυτός που τον εκπροσώπησε. Ασφαλώς είναι δικαίωμά του – όπως και κάθε δικηγόρου- να εκπροσωπεί ως συνήγορος υπεράσπισης όποιον θέλει.

Το «πρωτίστως ηθικό πρόβλημα» κατά το σχόλιο του «Βήματος» προκύπτει επειδή ο κ. Μπίρδας είναι και «δικαστής»-μέλος της δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, διορισμένος από τους εν προκειμένω πελάτες του. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη τεθεί ζήτημα ασυμβίβαστου στη γνωστή υπόθεσηΡόμαν Βάλνερ(27.2.2008). Ο αυστριακός ποδοσφαιριστής διά του δικηγόρου του κ. Γιώργου Παναγόπουλου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του κ. Μπίρδα επειδή«τον συνδέει ιδιαίτερη σχέση με την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της…και εγείρει υπόνοιες αμεροληψίας».

Ως προς το συγκεκριμένο αίτημα η απόφαση 57 που εκδόθηκε στις 5.3.2008 αναφέρει ότι ο ίδιος (ο κ. Μπίρδας) ζήτησε να απέχει για λόγους «ευθιξίας και ευπρεπείας».

«Goodbye, sir Τakis, and good luck»
Και να θέλει να αγιάσει (στον πάγκο μιας ομάδας) ο εικονιζόμενος σε πρώτο πλάνο κόουτς Τάκης Λεμονής δεν μπορεί. Από την Καλλιθέα παραιτήθηκε επειδή η διοίκηση έδιωξε τον βοηθό του. Από τον Λεβαδειακό έφυγε επειδή η ομάδα υποβιβάστηκε κατηγορία. Την Ξάνθη την εγκατέλειψε όταν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος- ένας είναι ο πρόεδρος(ανα)καλώντας τον στα ερυθρόλευκα όπλα. Από τον Ολυμπιακό απομακρύνθηκε μετά τη θορυβώδη ήττα από την Καλαμαριά. Στον Πανιώνιο έμεινε μόλις τρεις εβδομάδες, απαιτώντας να απολυθούν ο βοηθός (του) και δύο στελέχη της ΠΑΕ για να εργαστεί ο ίδιος με την ησυχία του. «Goodbye sir Τakis and good luck», για να θυμηθούμε και την ανακοίνωση με την οποία τον αποχαιρέτησε η ΠΑΕ Ξάνθη τον Δεκέμβριο του 2006.