ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Περιδιαβάζοντας τον εκτενή πίνακα των αθλητών, αθλητριών και ομάδων που διακρίθηκαν κατά το 2008 εν όψει της ανάδειξης των κορυφαίων της χρονιάς από τα μέλη του ΠΣΑΤ- τα στοιχεία προέρχονται από τις οικείες ομοσπονδίες- εντυπωσιάσθηκα, πραγματικά, από τον μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που έχουν επιτύχει σημαντικές εμφανίσεις και σε διεθνές επίπεδο. Οι επιτυχίες αυτές αρκετές φορές δεν περιορίζονται στις κατηγορίες ηλικίας αλλά επεκτείνονται στις μεγάλες κατηγορίες. Και για …

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | tovima.gr

Περιδιαβάζοντας τον εκτενή πίνακα των αθλητών, αθλητριών και ομάδων που διακρίθηκαν κατά το 2008 εν όψει της ανάδειξης των κορυφαίων της χρονιάς από τα μέλη του ΠΣΑΤ- τα στοιχεία προέρχονται από τις οικείες ομοσπονδίες- εντυπωσιάσθηκα, πραγματικά, από τον μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που έχουν επιτύχει σημαντικές εμφανίσεις και σε διεθνές επίπεδο. Οι επιτυχίες αυτές αρκετές φορές δεν περιορίζονται στις κατηγορίες ηλικίας αλλά επεκτείνονται στις μεγάλες κατηγορίες. Και για μεν τα δημοφιλή αθλήματα τα ονόματά τους είναι λίγο- πολύ γνωστά αλλά για μικρής δημοφιλίας αθλήματα – γι΄ αυτό δεν ευθύνονται τα ίδια τα αθλήματα αλλά άλλοι παράγοντες μεταξύ των οποίων ευνόητη η θέση του Τύπου- είναι «άγνωστη Γη». Η διαπίστωση είναι τριπλής ανάγνωσης: τα παιδιά αυτά μάς επιτρέπουν να ελπίζουμε στο μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας. Ακολουθεί η λύπη για την «κακοτυχία» τους που διάλεξαν «φτωχά»- όχι μόνο σε μέσα, οικονομικά και τεχνικά – αθλήματα αλλά και σε ηθική ενθάρρυνση από ένα ευρύτερο κοινό και στην άγνοια της συμβατικής ενημέρωσης. Τρίτο στοιχείο, η επιτακτική ανάγκη αυτά «τα παιδιά ενός άλλου (αθλητικού) θεού» να τύχουν ειδικής και συστηματικής φροντίδας από την πολιτεία μέσω των ομοσπονδιών και συλλόγων με ειδικό αναπτυξιακό κονδύλιο.

***
Ενδεικτικά με βάση την επιλογή των ομοσπονδιών αξίζει ίσως η παρουσίαση μέρους των εκπροσώπων της νέας αθλητικής γενιάς στις κατηγορίες παίδων και κορασίδων, εφήβων και νεανίδων. Αρση βαρών Αντιμαρτάσοφ, Β. Μαυρίδου. Γυμναστική Λ. Κοσμίδης. Κολύμβηση Αντ. Φωκαΐδης. Ξιφασκία Ν. Κοντοχριστόπουλος, Νάκης Θ., Δ. Γεωργάκη, Στ. Κουτσοθανάση. Πάλη Κ. Αλλοσετσίνης. Ποδηλασία Σ. Μπρέτας. Σκοποβολή Ν. Ανδριανόπουλος. Τζούντο Ν. Αλεξιάδης, Αλ. Ντανατσίδης, Δ. Τσοκούρης, Α. Τσοποζίδης. Κολύμβηση αθλητριών Κ. Αραούζου, Κρ. Βουρνά. Ρυθμική γυμναστική Β. Ζάχου. Υδατοσφαίριση Χ. Τσουκαλά. Στίβος Β. Παπαρρήγου, Κατ. Στεφανίδου. Συγχρ. κολύμβηση Ν. Ραμνιώτη. Αντισφαίριση Δ. Παπαμιχαήλ.

***
Ομάδες: Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης, πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ξιφασκία εθνική ομάδα εφήβων- νεανίδων. Επιτραπέζια αντισφαίριση εθνική ομάδα παίδων. Ιστιοπλοΐα σκάφος τύπου 420 (Β. Παπουτσάκης, Αν. Δρούγκας) πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων (420) και δεύτερη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα open. Καταδύσεις Μ. Κεκέλου- Ν. Παπαδημητρακάκη. Κολύμβηση εθνική νεανίδων 4Χ100 μεικτή δεύτερη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Α. Πετραδάκη, Μ. Μιχαλάκα, Θ. Δράκου, Π. Τσάλτα). Ποδόσφαιρο εθνική Παίδων. Συγχρ. κολύμβηση εθνική ομάδα στο αγώνισμα Κόμπο νεανίδων. Στην τεχνική κολύμβηση σε ένδεκα αγωνίσματα έχουν διακριθεί περίπου 25 νέοι και νεάνιδες, κυρίως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Κολομβία (Τ. Αναστασίου, Μ. Αποστολίδου, Καλογεροπούλου, Δεληγιάννη, Προσακίκα, Ε. Δεληγιάννη, Σ. Σταυριανός κ.ά.).

***
Φίλος αναγνώστης ο Γιώργος Ζαρωτιάδης από τη Νέα Σμύρνη έστειλε στη στήλη από το Ντουμπάι φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό από την «κατασκευή» μιας ολόκληρης πόλης αποκλειστικά για αθλητική χρήση. Οπως διευκρινίζει όχι μόνο στο Ντουμπάι αλλά και σε άλλα αραβικά εμιράτα (Ηνωμένα) συνηθίζεται η δημιουργία εκ θεμελίων νέων πόλεων με συγκεκριμένο σκοπό λειτουργίας. Π.χ. Ηealth City, Sport in City κτλ. Στην περιοχή της νέας αθλητικής πόλης έχουν αγοράσει εγκαταστάσεις η Μάντσεστερ Σίτι και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

***


Το τεράστιο έργο, με τη νυχθημερόν απασχόληση χιλιάδων ατόμων, θα είναι έτοιμο σε πέντε- έξι χρόνια. Μια νέα αντίληψη καθισμένη πάνω στα στρώματα των πετροδολαρίων. Οι άνθρωποι εκεί όχι μόνο δεν ασχολούνται με την παγκόσμια κρίση αλλά και οι εφημερίδες διαβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι ασφαλής ακόμη και για επενδύσεις. Οι Αραβες κάνουν επενδύσεις στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα)· και όσο για αθλητές, προς το παρόν αλλά μάλλον και στο μέλλον, αγοράζουν δρομείς και άλτες από το εξωτερικό και ιδιαίτερα την Κένυα και την Αιθιοπία. Ετσι ο χορός καλά κρατεί προς δόξαν του Αλλάχ και των αστείρευτων κοιτασμάτων μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk