ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά που ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός αν σκέφτεται κάποια στιγμή να αποχωρήσει ήταν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεν σκέφτομαι να κάνω χρήση του δικαιώματος προς πρόωρη συνταξιοδότηση» είχε πει τότε, για να διαλύσει τις πρώτες φήμες οι οποίες είχαν αρχίσει να διαδίδονται από το εσωτερικό της ΝΔ και οι οποίες επέμεναν ότι ο Πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ μετά τη λήξη της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας. Από τότε συνέβησαν πολλά.Και ο Πρωθυπουργός,από εκεί που βάδιζε προς μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση με τη βεβαιότητα ότι θα ήταν και πάλι κυρίαρχος, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, και το ΠαΣοΚ τον προσπέρασε και απομακρύνεται διαρκώς.
Τα σενάρια στο παρασκήνιο της ΝΔ άλλαξαν, αλλά χωρίς να αλλάξει η κατάληξη. Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ προέβλεπαν ότι ο Καραμανλής θα αποχωρήσει εφόσον κερδίσει.Τώρα προβλέπουν ότι θα αποχωρήσει εφόσον χάσει.

Εκείνος ο οποίος ενισχύει περισσότερο τα σενάρια για την αποχώρησή του είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά που έχει από τις αρχές Οκτωβρίου. Οσοι συνομιλούν μαζί του τον περιγράφουν βαρύθυμο και κακόκεφο, λιγομίλητο όσο ποτέ και φανερά προβληματισμένο. Με όλες αυτές τις ενδείξεις είναι φυσικό να έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ για πρώτη φορά μετά το 1997. Και να έχουν αρχίσει τα προγνωστικά για το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος…

«Δεν τον έχουμε δει έτσι ποτέ ξανά» συμφωνούν οι υπουργοί του, τονίζοντας ότι ακόμη και στις στιγμές της κρίσης, όπως στα ομόλογα ή στις πυρκαϊές του 2007, ο Καραμανλής ήταν εκείνος που ενθάρρυνε τους υπολοίπους να μην εγκαταλείψουν τη μάχη. Ταυτοχρόνως, διαπιστώνουν μια έντονη φοβικότητα στις κινήσεις του, σε μια περίοδο που μόνο θεαματικές πρωτοβουλίες μπορούν να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης.

Ακίνδυνες περιοδείες

Ο κ. Καραμανλής περιόδευσε χθες στην Καλαμάτα και για τρίτη φορά μετά την Κοζάνη και τον Βόλο απέφυγε την επαφή με τους πολίτες, επισκεπτόμενος μόνο ακίνδυνους και ελεγχόμενους χώρους. Επισκέπτεται τα υπουργεία και οι επισκέψεις περνούν απαρατήρητες, ενώ δείχνει να έχει απογοητευθεί κι ο ίδιος από τις προσπάθειές του για μια αποτελεσματική επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Εχουν απογοητευθεί ωστόσο και οι υπουργοί του, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τον τελευταίο καιρό τους ακούει αλλά δεν τους μιλάει ποτέ. Εχουν όμως απογοητευθεί και από το γεγονός ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή έχουν διακοπεί και πάλι οι πολιτικές συζητήσεις για τη χάραξη της κεντρικής στρατηγικής της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, υπουργοί της καραμανλικής πτέρυγας που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον αρχηγό της ΝΔ διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι «ο Καραμανλής δεν φεύγει» και ότι αυτό θα το αποδείξει από την ερχόμενη εβδομάδα με διαδοχικές πρωτοβουλίες, καθώς ως τώρα περίμενε να κλείσει το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Οι κινήσεις των διαδόχων
Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση για τη «μετά Καραμανλή εποχή» έχει ανοίξει στη ΝΔ· κι άνοιξε διάπλατα μετά την παρέμβαση του κ.

Δ. Αβραμόπουλουο οποίος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να εκλεγεί ο διάδοχος του κ. Καραμανλή από τη βάση του κόμματος, κατά τα πρότυπα εκλογής του κ.

Γ.Παπανδρέου.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά ότι θα είναι παρών στη μάχη αυτή, όποτε κι αν ανοίξει, προσθέτοντας όμως ότι ουδέποτε πρόκειται να αμφισβητήσει τον κ. Κ. Καραμανλή.

Θέσεις μάχης αρχίζουν και παίρνουν κι άλλα κορυφαία στελέχη, άλλα προκειμένου να υπενθυμίσουν και τη δική τους υποψηφιότητα και άλλα για να μη λείψουν από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δελφίνων.

Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου τονίζουν ότι πρώτη άνοιξε τη συζήτηση περί διαδοχής η κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη,η οποία πύκνωσε ξαφνικά τις εμφανίσεις της σε ΜΜΕ και κομματικές οργανώσεις, μόλις οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η ΝΔ χάνει την επόμενη εκλογική μάχη. Συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη απαντούν ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει στηρίξει δημοσίως όλες τις επιλογές Καραμανλή (ακόμη και αυτές με τις οποίες διαφωνούσε) και δεν έχει δώσει ποτέ το δικαίωμα σε κανέναν να υποστηρίξει ότι τον αμφισβητεί.

Ηγετικές κινήσεις κάνει τον τελευταίο καιρό και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.

Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος διατηρεί τακτική επικοινωνία με την κυρία Ντόρα Μπακογιάν νη και φαίνεται ότι συζητεί και πάλι την επιστροφή του στο κόμμα για να ελέγξει από εκεί, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο, τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Δύο ακόμη πρόσωπα που εκτιμάται από στελέχη της ΝΔ ότι θα έχουν ρόλο αν κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να αποχωρήσει είναι οι κκ.

Γ.ΑλογοσκούφηςκαιΑντ.Σαμαράς .

Ως τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Οικονομίας εθεωρείτο ο καταλληλότερος για να… αντισταθμίσει την υποψηφιότητα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά η κριτική που δέχεται από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα τον έχει αποδυναμώσει. Για πρώτη φορά μετά το 1997 έχουν ξαναρχίσει και πάλι οι «χαρτογραφήσεις» για να διαπιστωθεί «ποιος παίζει με ποιον» και ποιοι βουλευτές έχουν αλλάξει στρατόπεδο.

Αναπάντητα ερωτήματα
Περιμένοντας την αντίδραση του αρχηγού

Το ζήτημα το οποίο παραμένει αναπάντητο για όλους είναι τι σκέφτεται ο ίδιος ο κ. Καραμανλής για το μέλλον του και για το μέλλον της ΝΔ. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι ο πολιτικός πρέπει να ξέρει και πότε θα πρέπει να αποχωρήσει, ενώ μέχρι πρόσφατα εκθείαζε το παράδειγμα του ισπανού πρώην πρωθυπουργού κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος αποχώρησε ενώ ήταν ακόμη ισχυρός. Οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν πως κι εκείνος σκεφτόταν κάτι αντίστοιχο, εφόσον εξασφάλιζε μια τρίτη εκλογική νίκη την άνοιξη του 2009. Τώρα όμως που η ΝΔ εμφανίζεται αρκετά πίσω από το ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις τα πράγματα έχουν περιπλακεί.

Οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα αποχωρήσει εφόσον ηττηθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και εφόσον αυτές προηγηθούν των ευρωεκλογών. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούν πιθανό να αποχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να αποφασίσει ο διάδοχός του εάν και πότε θα καταφύγει σε εκλογές.

Ακούγοντας τα σενάρια αυτά οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή χαμογελούν ειρωνικά και σημειώνουν ότι «στο DΝΑ των Καραμανλήδων είναι να επιστρέφουν όταν όλοι νομίζουν πως αποχωρούν»!

Ολοι πάντως στη ΝΔ περιμένουν τις κινήσεις του τον Ιανουάριο και κυρίως αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του. Πιθανή αναβολή του ανασχηματισμού θα ερμηνευθεί ως ματαίωση και των σχεδίων για πρόωρες εκλογές ως τον Ιούνιο. Αντιθέτως, ένας σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τα Θεοφάνια θα εκληφθεί από το πολιτικό σύστημα ως κίνηση προετοιμασίας πρόωρων εκλογών, αλλά και ως ένδειξη αποφασιστικότητας του Πρωθυπουργού να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος.