ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ της εταιρείας Ρublic Ιssue δείχνει ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση με μεγάλη ανησυχία, σπεύδει να οχυρωθεί στο κράτος και υποστηρίζει σε υψηλό ποσοστό
την κρατικοποίηση των τραπεζών. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι υπάρχει αμφιθυμία και δυσπιστία ακόμα και για την ίδια την ΟΝΕ, ενώ αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για το ευρώ το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίρροπο. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό τουΚέντρου
Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής(ΚΕΠΠ) του κ.
Γιάννου Παπαντωνίουκαι παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΠΠ και το περιοδικό«Μεταρρύθμιση»με θέμα
«Κρίση Οικονομίας:Δοκιμασία της Πολιτικής»
και δημοσιεύεται σήμερα για πρώτη φορά.
Η ελληνική κοινωνία κατατρύχεται από την ιδέα της κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Ρublic Ιssue οκτώ στους δέκα Ελληνες (ποσοστό 79%) δηλώνουν πολύ ή αρκετά ανήσυχοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, 6 στους 10 (ποσοστό 63%) πιστεύουν ότι η κρίση θα κρατήσει 1 ως 3 χρόνια και 8 στους 10 (ποσοστό 79%) εμφανίζονται σίγουροι ότι θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Πάνω από 3 στους 10 (ποσοστό 34%) περιμένουν ότι η κρίση θα πλήξει όλους τους κλάδους και πάνω από πέντε στους δέκα (ποσοστό 56%) δηλώνουν ότι έχει ήδη επηρεαστεί «πολύ» και «αρκετά» η προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται μια θεαματική στροφή της κοινωνίας στο κράτος ως«έσχατο καταφύγιο». Πάνω από 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 86%) πιστεύουν ότι η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία θα πρέπει «μάλλον να ενισχυθεί» και σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 68%) δηλώνουν βέβαιοι ότι το κράτος μπορεί να κάνει «αρκετά» ή «πολλά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ένα τέτοιο κλίμα η πλειοψηφία θέλει να τιμωρήσει τις τράπεζες. Στο μόνο που υπάρχει διαφωνία είναι στο είδος της ποινής: Να εξαιρεθούν από την κρατική θαλπωρή ή να «τιμωρηθούν» με κρατικοποίηση; Τρεις στους δέκα (ποσοστό 30%) θέλουν να τις αφήσει το κράτος να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους, ενώ σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 37%) ζητούν την κρατικοποίησή τους.

Μόνο 2 στους 10 δείχνουν φιλευσπλαχνία και ζητούν να τις στηρίξει το κράτος με χρήματα του προϋπολογισμού και των φορολογουμένων (δηλαδή, αυτό που κάνει η κυβέρνηση). Δεν είναι παράξενο που το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών δεν προκαλεί μαζικό ενθουσιασμό. Εξι στους δέκα (ποσοστό 61%) δηλώνουν ότι θα ωφεληθούν κυρίως οι τράπεζες και όχι τόσο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οσο για την ΟΝΕ, η πολιτική τάξη τη θεωρεί θέσφατο, αλλά η κοινωνία εμφανίζεται έντονα διχασμένη. Μπορεί πάνω από 5 στους 10 (ποσοστό 55%) να έχουν θετική γνώμη για την ένταξη στην ΟΝΕ, το 2001, αλλά εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ωφεληθεί ως σήμερα από την ΟΝΕ (43%) είναι ελάχιστα περισσότεροι από εκείνους που πιστεύουν ότι έχει ωφεληθεί (42%). Ταυτοχρόνως, μπορεί έξι στους δέκα να παραδέχονται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μάλλον προστατεύει την ελληνική οικονομία από την οικονομική κρίση, αλλά αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για το ευρώ θα ψήφιζε «υπέρ» το 50% και «κατά» ένα ισχυρό 46%.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ.

Γιάννος Παπαντωνίουεκτιμά ότι η ΟΝΕ και το ευρώ «πληρώνουν» τις παθογένειες της οικονομίας που δεν αντιμετωπίστηκαν.

«Για να ξεπεραστεί η κρίση», λέει,«πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία νέου αναπτυξιακού μοντέλου.Αν δεν ενισχυθεί δραστικά η ανταγωνιστικότητα, η χώρα θα παραμείνει καθηλωμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που συνεπάγονται υψηλή ανεργία και χαμηλά εισοδήματα. Η κρίση εκτός από απειλή αποτελεί ευκαιρία για τομές και ανατροπές.Οπως έδειξε η εμπειρία της ένταξης στην ΟΝΕ,έχει κρίσιμη σημασία για την επίτευξη των στόχων η εξασφάλιση ευρείας συναίνεσης των κοινωνικών δυνάμεων» . Προς το παρόν όμως η μοναδική «συναίνεση» εντοπίζεται στο ότι σχεδόν 5 στους 10 (ποσοστό 47%) πιστεύουν ότι κανένα από το δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Οσο για τα μικρά κόμματα, ούτε λόγος…