ΑΡΚΕΤΟΙ ήταν οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν ότι ο δρόμος για τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου άνοιξε με απόφαση που φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ.Μπασιάκου και με την οποία ανατίθετο στην ΚΕΔ η ανταλλαγή των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με άλλες δημόσιες εκτάσεις-«φιλέτα».

Ο ίδιος στην κατάθεσή του, αν και δικαιολόγησε με νομικά επιχειρήματα το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η επίμαχη απόφαση-«φάντασμα» (3822/25.1.2005), αποποιούμενος κάθε ευθύνη, δήλωσε εξ αρχής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι αρμόδιο και δεν ξέρει για καμία από τις διαδικασίες ανταλλαγής· γιατί δεν ξέρει, δεν έχει την αρμοδιότητα».

Ο τέως υπουργός επέμεινε ότι ενήργησε «πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μου» και «ως μη αρμόδιος δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής,ούτε συμβόλαιο. Δεν επέλεξα ακίνητα,ούτε είχα την αρμοδιότητα να αποφανθώ τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε στον μετέπειτα διάδοχό του στον υπουργικό θώκο και υφιστάμενό του τότε κ. Αλ.Κοντό, ο οποίος λόγω εντοπιότητας είχε ενδιαφέρον να γίνουν- αλλά και την αρμοδιότητα, λένε ορισμένοι, αφού σε εκείνον ανήκε η πολιτική γη-, καταθέτοντας μια ημέρα πριν στην Εξεταστική: «Περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2005 ο υπουργός κ. Ευάγγελος Μπασιάκος μου γνωστοποίησε ότι βρέθηκε λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα,μέσω της διαδικασίας των ανταλλαγών των εκτάσεων που κατοχύρωσε η Μονή με εκτάσεις ίσης αξίας που κατείχε το υπουργείο εκτός Θράκης». Από την πλευρά του, ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι «ο κ. Κοντός μού έλεγε καθημερινά ότι είχε τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του – γιατί ήμασταν συνάδελφοι και πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες και τότε και στο μέλλον- ότι χάνουν αγρότες τα χωράφια τους», προσθέτοντας ότι «στα μέσα Νοεμβρίου έφερε στο υπουργείο τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.Παντελεήμονα,ο οποίος ήταν σκληρός και απόλυτος λέγοντας: “Βρείτε τρόπο να φύγουν, να σηκωθούν να φύγουν από ΄δώ”».

Σε πρωτοβουλία εξάλλου του τότε υφισταμένου του «που είχε λόγο», όπως είπε, απέδωσε ο κ. Μπασιάκος το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 8 Μαρτίου του 2006 και κατά την έκφρασή του «λέει θριαμβευτικά- και πολύ καλά κάνει- ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία» των ανταλλαγών, «έπειτα από “συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς”- έκφραση που, κατά την αντιπολίτευση, συνιστά παραδοχή του “κεντρικού σχεδιασμού”».