ΑΠΟΨΗ

Η ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού

Oι χιλιάδες Ελληνες που θα ταξιδέψουν και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, στο εξωτερικό για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν σοβαρό ερέθισμα για να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα του εσωτερικού τουρισμού για την οικονομία της χώρας και την τουριστική της ανάπτυξη. Η σημαντικότητα αυτή αποκτά πολλαπλάσια αξία αν κατανοήσουμε ότι οι Ελληνες που μεταβαίνουν για διακοπές στο εξωτερικό πληθαίνουν διαρκώς και ταξιδεύουν τόσο το καλοκαίρι όσο και κατά τις γιορτινές διακοπές …

Η ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού | tovima.gr

Oι χιλιάδες Ελληνες που θα ταξιδέψουν και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, στο εξωτερικό για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν σοβαρό ερέθισμα για να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα του εσωτερικού τουρισμού για την οικονομία της χώρας και την τουριστική της ανάπτυξη. Η σημαντικότητα αυτή αποκτά πολλαπλάσια αξία αν κατανοήσουμε ότι οι Ελληνες που μεταβαίνουν για διακοπές στο εξωτερικό πληθαίνουν διαρκώς και ταξιδεύουν τόσο το καλοκαίρι όσο και κατά τις γιορτινές διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Ελλήνων που ακυρώνει ή μειώνει τις διακοπές του εντός της χώρας για οικονομικούς κυρίως λόγους, αρχίζει να γίνεται ιδιαιτέρως αισθητός, ενώ εμείς αντί να ενισχύουμε απαξιώνουμε θεσμούς, όπως ο κοινωνικός τουρισμός.

Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να επιδιώξουμε την αντιστροφή της σχέσης των Ελλήνων που ταξιδεύουν για διακοπές στην αλλοδαπή με αυτούς που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας. Απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, τόσο αντιστρέφοντας την προαναφερόμενη σχέση όσο και ενισχύοντας τον κοινωνικό τουρισμό.

Τίθεται συνεπώς το ζήτημα της ανεύρεσης τρόπου ενίσχυσης του τουρισμού εντός της χώρας για τους Ελληνες. Μια τέτοια ενίσχυση θα εξυπηρετούσε πολλαπλώς.

Θα βοηθούσε,πρώτον, στην ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας και των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που χρειάζονται και θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες ισχυρές τονωτικές ενέσεις.

Θα καθιστούσε,δεύτερον, τον ελληνικό τουρισμό ανταγωνιστικότερο έναντι άλλων προορισμών και,τρίτον, θα αποτελούσε ισχυρό φάρμακο μπροστά στην κρίση που ήδη ξεκίνησε. Περιττό να προσθέσουμε εδώ ότι και στο ισοζύγιό μας, η ζυγαριά θα έγερνε κατά τι σε όφελος της οικονομίας μας.

Οι τρόποι ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού είναι πολλοί και μπορούν να ασκηθούν με πολλαπλές πολιτικές. Πολιτικές ενίσχυσης του τουρισμού, αλλά και πολιτικές ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων με τον κοινωνικό τουρισμό. Αν μειώσουμε κατά το ήμισυ το ένα εκατομμύριο περίπου των Ελλήνων που κάθε χρόνο, με αυξανόμενη τάση, μεταβαίνουν για διακοπές το εξωτερικό, στρέφοντας όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας εντός της χώρας, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αν παραλλήλως, ενισχύσουμε τον κοινωνικό τουρισμό με προσεκτική πολιτική που θα βοηθήσει τις τουριστικές περιοχές, τότε το πρώτο βήμα θα μετατραπεί σε μεγάλο άλμα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ταξιδιωτών στο εξωτερικό είναι προφανές ότι χρειάζεται πάνω απ΄ όλα, τουλάχιστον για τους έξι μήνες του χρόνου, η διασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα νησιά μας. Χρειάζεται δηλαδή επίλυση του ακτοπλοϊκού και επιπροσθέτως, το σημαντικότερο, η ενίσχυση με κίνητρα της δημιουργίας αεροπορικών εταιρειών τσάρτερ. Μαζί με αυτά χρειάζεται διαφήμιση και ενίσχυση των υποδομών στα νησιά. Σε ό,τι σχετίζεται με τον κοινωνικό τουρισμό χρειαζόμαστε σχεδιασμό και πρόγραμμα. Σχεδιασμό που θα δίνει ακόμη και κίνητρα στους υπαλλήλους για να κάνουν τις διακοπές τους και κατά τους δύσκολους για τον τουρισμό μήνες (Απρίλιος – Μάιος- Σεπτέμβριος- Οκτώβριος). Σχεδιασμό που θα στοχεύει σε πραγματική βοήθεια στον τουρισμό και όχι σε ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις υπουργών και βουλευτών του στυλ… «στείλε και στο χωριό μου καμιά ομάδα τουριστών».

Είπαμε όμως, τέτοια άλματα δυστυχώς η πολιτική της ΝΔ ούτε δείχνει να τα αντιλαμβάνεται ούτε φαίνεται ικανή να τα κάνει. Απαιτείται συνεπώς μια άλλη πολιτική από μια άλλη κυβέρνηση.

Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης είναι βουλευτής Δωδεκανήσου και γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk