Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική θύελλα σήκωσε κύματα… ανησυχίας στον Περσικό Κόλπο και απειλεί το οικονομικό και οικοδομικό «θαύμα» του Ντουμπάι. Ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτωνκαι κυβερνήτης του Ντουμπάι-Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμσυνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της οικοδόμησης ενός παγκόσμιου οικονομικού και τουριστικού κέντρου στην καυτή άμμο του Περσικού. Ωστόσο η έκρηξη του real estate βασίστηκε στον (υπερ)δανεισμό: έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Μoody΄s έδειξε ότι το χρέος του εμιράτου αγγίζει το 100% του ΑΕΠ… Στην περιοχή συνέρρευσαν τα τελευταία χρόνια ξένοι επενδυτές που ανακάλυψαν ευκαιρία για γρήγορα και εύκολα κέρδη στον κλάδο του real estate. Χάρη στη δράση των κερδοσκόπων oι τιμές των ακινήτων τετραπλασιάστηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωνε στα ύψη και το μπετόν έρρεε άφθονο στην άμμο. Τα διεθνή έντυπα κατακλύστηκαν από μακέτες και φωτογραφίες των εντυπωσιακών κατασκευών. Οι αναγνώστες των εφημερίδων και των περιοδικών ποικίλης ύλης μάθαιναν για τα τρία μεγαλύτερα τεχνητά νησιά του πλανήτη (τα Ρalm Ιslands) και τη μεγαλύτερη κλειστή πίστα για σκι. Ποιος δεν θαύμασε το εμβληματικό ξενοδοχείο επτά αστέρων «Βurj Αl Αrab» που υψώνεται σαν κατάρτι με φουσκωμένο πανί μέσα στη θάλασσα; Αν όλα πάνε καλάπλέον πολλοί αμφιβάλλουν…-, το Ντουμπάι θα υπερηφανεύεται σύντομα για το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης Βurj Dubai θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ το ακριβές ύψος του θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωσή του για τον φόβο των ανταγωνιστών.

«Αν η αγορά ακινήτων καταρρεύσει, το Ντουμπάι… τελείωσε. Η σχετική αυτονομία του εμιράτου θα οδηγηθεί σε άδοξο φινάλε». Κάπως έτσι περιγράφει τη σημερινή κατάσταση ο αναλυτής του πρακτορείου Βloomberg Γκλεν Κάρεϊ.

Ολα δείχνουν ότι η φούσκα των ακινήτων έχει εκραγεί. «Οι τιμές των ακινήτων σημείωναν αύξηση 14,4% κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους» ανέφερε έγκυρη πηγή του κλάδου των ακινήτων στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Από τον Σεπτέμβριο και μετά όμως «οι τιμές σημείωσαν βουτιά 20%-30%, ενώ για ορισμένες κατασκευές η πτώση φτάνει και το 50%» συνέχισε ο ίδιος άνθρωπος. Οι τιμές στον κλάδο του real estate θα υποχωρήσουν κατά 20%, ανέφερε έκθεση της ΕFG-Ηermes Ηolding, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας της Αιγύπτου. Την ίδια στιγμή η κρατική εταιρεία Νakheel του Ντουμπάι καθυστερεί την ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου πρότζεκτ 30 δισ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται το υπερπολυτελές ξενοδοχείο 62 ορόφων Τrump Ιnternational Ηotel & Τower. Η πιστωτική ασφυξία θέτει σε κίνδυνο το όραμα του Ντουμπάι για τη μεταμόρφωσή του σε οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής αλλά και την ελπίδα για οικονομική ανεξαρτητοποίηση από το γειτονικό και πλούσιο σε πετρέλαιο Αμπου Ντάμπι. Τo Ντουμπάι δανείστηκε 80 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα των τελευταίων ετών και να αντισταθμίσει την έλλειψη φυσικών πόρων. Τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει είναι μόλις 4 δισ. βαρέλια, ελάχιστα δηλαδή σε σύγκριση με τα 92,2 δισ. βαρέλια του Αμπου Ντάμπι.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι αισιοδοξούν ότι το εμιράτο θα τα καταφέρει. Υπενθυμίζουν ότι βγήκε αλώβητο από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις και ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Στον τομέα των ακινήτων παρατηρείται (απλώς) μια «υγιής διόρθωση», υποστηρίζει οΜοχάμεντ αλί Αλαμπάρ,πρόεδρος της εταιρείας Εmaar Ρroperties και επικεφαλής της επιτροπής που μελετά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία του εμιράτου. Παρά ταύτα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Νάσερ αλ Σέιχπαραδέχθηκε στους «Financial Τimes» ότι το Ντουμπάι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τουλάχιστον για τα επόμενα επτά οικονομικά τρίμηνα…