ΜΠΑΡΑΚ OΜΠΑΜΑ

Αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα. Πράγμα φυσικό, θα σκεφτείτε, αφού από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα συντελεστεί κοσμογονία στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αυτό δεν αφορά μόνο τις κομματικές προτιμήσεις ή το χρώμα του δέρματος των νέων παικτών, αλλά και το πανεπιστήμιο από το οποίο έχουν αποφοιτήσει. Οι «Financial Τimes», από τους οποίους αλιεύσαμε τη σχετική αναφορά, επισημαίνουν ότι στη νέα αμερικανική διοίκηση εκπροσωπείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η περίφημη London School of Εconomics. Αυτό συμβαίνει σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων και μελών του επιτελείου του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, η Οικονομική Σχολή του Λονδίνου εκπροσωπείται από τρεις τοπ συμβούλους του Ομπάμα, αφήνοντας πίσω τα καθιερωμένα πανεπιστήμια της Ιvy League των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΟΝΑ ΣΟΥΤΦΕΝ

Ξεκινώντας από τις κυρίες, πρέπει να αναφέρουμε τη Μόνα Σούτφεν, αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, η οποία ως σήμερα ήταν διευθύντρια στην εταιρεία επιχειρηματικής στρατηγικής ανάλυσης Stonebridge με έδρα την Ουάσιγκτον. Αφροαμερικανικής και εβραϊκής καταγωγής, η κυρία Σούτφεν έχει αποφοιτήσει από την LSΕ, έχει εργαστεί στο Διπλωματικό Σώμα και υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Κλίντον. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Ο επόμενος αιώνας της Αμερικής: Πώς μπορούν να ευημερήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ οι άλλες δυνάμεις ανεβαίνουν». Δίπλα της, θα πρέπει να αναφέρουμε τους άλλους δύο αποφοίτους της LSΕ οι οποίοι θα παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα διοίκηση: τον διευθυντή Προϋπολογισμού Πίτερ Ορζαγκ και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πιτ Ράουζ. ΠΙΤΕΡ OΡΖΑΓΚ

Ο Πίτερ Ορζαγκ, εβραϊκής καταγωγής και αυτός, όπως και ο νέος προσωπάρχης Ραμ Εμάνιουελ, θα είναι υπεύθυνος της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου η οποία είναι αρμόδια για την κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και έχει την επίβλεψη των οικονομικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. Εχοντας για μέντορα πρώτα τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και κατόπιν τον Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο Ορζαγκ υπηρέτησε τη διοίκηση Κλίντον και έγινε γνωστός για το καμπανάκι που είχε χτυπήσει για την αύξηση των δαπανών Υγείας. Ο Ράουζ διετέλεσε προσωπάρχης του βετεράνου γερουσιαστή Τομ Ντασλ, επικεφαλής παλαιότερα της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, και τον έχουν αποκαλέσει 101ο γερουσιαστή λόγω της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του. Αυτά τα νέα πρόσωπα, που ήδη τοποθετήθηκαν σε κάποια θέση, σπάζουν το κατεστημένο των αμερικανικών πανεπιστημίων μέσα στη γραφειοκρατική ελίτ της Ουάσιγκτον.