ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Την εξάπλωση της ρωσικής επιρροής στην Ινδία διά της «πολιτικής των πυρηνικών αντιδραστήρων» προωθεί ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Οι συμφωνίες που υπέγραψαν ο ρώσος πρόεδρος με τον ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ προβλέπουν την εγκατάσταση τεσσάρων ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στη νότια επαρχία Ταμίλ Ναντού όπου βρίσκονται παλαιότερες ρωσικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Επίσης η ρωσική πλευρά δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει την ινδική στην αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, παρέχοντας ως και ρώσους ειδικούς ανακριτές.
«Η υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συνεργασία στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο κρατών στο πλαίσιο της σύμπραξης σε ενεργειακά θέματα» δήλωσε ο ινδός πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει υπογράψει τους τρεις προηγούμενους μήνες αντίστοιχες συμφωνίες και με τις άλλες δύο πυρηνικές «υπερδυνάμεις»: τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Oρώσος ηγέτης τόνισε από την πλευρά του ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί «προτεραιότητα για τη Ρωσία» ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου αναπτύσσονται νέες μορφές ενέργειας. Παράλληλα προβλέπεται να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις οι οποίες το 2007 άγγιξαν συνολικά το ποσό των 5 δισ. δολαρίων και υπολογίζεται να ανέλθουν σε 7 δισ. δολάρια κατά το τρέχον έτος.
Μια ακόμη ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία- και εξόχως ενδεικτική των προθέσεων της αναδυόμενης ρωσικής κυριαρχίας- αφορά τις κοινές διαστημικές αποστολές που προγραμματίζουν Ρωσία και Ινδία. Ετσι ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε να επανδρωθεί ρωσικό διαστημόπλοιο με ινδό κοσμοναύτη μέχρι το 2013 και επιπλέον να αποσταλεί στο Διάστημα αμιγώς ινδικό πλήρωμα μέχρι το 2015. Με νωπή ακόμη την τρομοκρατική επίθεση της Βομβάης η οποία κόστισε τη ζωή συνολικά σε 172 άτομα- μεταξύ των οποίων και εννέα από τους δράστες – και τους ανώτατους αξιωματούχους της Ινδίας να ομολογούν ότι σημειώθηκαν λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ασφαλείας, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πρόθυμος να παράσχει βοήθεια προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν διαφυγόντες δράστες και οι διασυνδέσεις τους με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.
Ν ωρίτερα ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Παλανιαπάν Τσιντανμπαράμ παραδέχτηκε ότι αναφορικά με τα αιματηρά γεγονότα «υπήρξαν σφάλματα» τα οποία «διερευνώνται». Ο νέος υπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Κυριακή εν μέσω επικρίσεων για τις αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας. Παράλληλα ο Ντέιβιντ Κιλκάλεν, πρώην σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με τον αριθμό των δραστών, επισημαίνοντας ότι «πιθανόν να ήσαν και άλλοι» καθώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ήταν 10 όπως ισχυρίζονται οι ινδικές αρχές.