Εντονες συζητήσεις και πολλαπλά ερωτήματα προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ το χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» για τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος από την κομματική βάση. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός εκτάκτου συνεδρίου ήταν από τα κεντρικά θέματα σχολιασμού χθες στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, στο περιθώριο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Οι εκτιμήσεις και η αξιολόγηση ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης από τον Πρωθυπουργό διέφεραν ανάλογα με το εσωκομματικό «στρατόπεδο» στο οποίο ανήκαν οι βουλευτές. Από το «καραμανλικό» στρατόπεδο είδαν με θετικό μάτι την εισήγηση, αλλά βουλευτές που συμφώνησαν δεν θέλησαν να στηρίξουν δημόσια- προς το παρόν- μια τέτοια κίνηση. Από την άλλη πλευρά βουλευτές που ανήκουν στα στρατόπεδα των επίδοξων «δελφίνων» με εμφανή σημάδια αμηχανίας επιχείρησαν να την απαξιώσουν.
Παρά την προσπάθεια του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτη να υποβαθμίσει το θέμα και να επιμένει στη Βουλή προς όλους ότι δεν υπάρχει περίπτωση για έκτακτο συνέδριο, αρκετοί βουλευτές που ανήκουν στον στενό «καραμανλικό» πυρήνα υποστήριξαν μια τέτοια κίνηση, την οποία χαρακτήριζαν ενδιαφέρουσα. «Τέτοιες επιθετικές κινήσεις πρέπει να κάνει ο Καραμανλής,αν θέλει να ανακτήσει πολιτικές δυνάμεις» έλεγαν «καραμανλικοί» βουλευτές και έκαναν λόγο για «κίνηση έκπληξη» που μπορεί με την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού να βοηθήσει και στην πολιτική ανάκαμψη της ΝΔ.
Βέβαια από τη Ρηγίλλης δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά. Επρεπε να διαψεύσουν, αν και η δημοσιοποίηση της εισήγησης ευνοεί τα σχέδια των «καραμανλικών» ως προς τη διαχείριση του πολιτικού χρόνου για το επόμενο διάστημα ενάντια στους επίδοξους δελφίνους που ενισχύουν τα σενάρια της «μετακαραμανλικής εποχής». Αντίθετα βουλευτές που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των δελφίνων, κυρίως της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλου , υποστήριζαν με πάθος ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασιστεί μια τέτοια κίνηση. Από νωρίς χθες το πρωί τέθηκε σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των σεναρίων περί εκτάκτου συνεδρίου και παράλληλα αναζήτησης των εισηγητών για το συνέδριο. Επίσης δεν ήταν λίγοι βουλευτές που έσπευσαν να σημειώσουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το έκτακτο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει «πολιτικό ανάχωμα» στους δελφίνους και να ανακόψει τη δυναμική που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, με την κινητικότητα που επιδεικνύουν.
Την αισιοδοξία των «καραμανλικών» βουλευτών ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα με το έκτακτο συνέδριο δεν τη συμμερίζονται άλλοι συνάδελφοί τους, που μιλούν για κίνηση «ηττοπάθειας». Επίσης υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως έχει πρόβλημα ο ίδιος. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν.Καραχάλιος χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για έκτακτο συνέδριο, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως το 2009 θα μπορούσε διεξαχθεί πολιτικό συνέδριο αρχών και θέσεων, και αναγέννησης του κόμματος.
Οανεξάρτητος πλέον βουλευτής κ. Π.Τατούλης – ο οποίος είχε προτείνει έκτακτο πολιτικό συνέδριο (αρχών και θέσεων) στην ΚΕ της ΝΔ του περασμένου Σεπτεμβρίου- υπενθύμιζε χθες στη Βουλή ότι η καλύτερη περίοδος για να κάνει την κίνηση ο Πρωθυπουργός ήταν όταν κατέθεσε την πρόταση. Και αυτό διότι εκείνη την εποχή ήταν ο σωστός πολιτικός χρόνος και έδινε διέξοδο στον κ. Καραμανλή και στην κυβέρνηση «να ξαναμιλήσουν με την κοινωνία» και να επανακαθορίσουν τη σχέση τους.