Σε αποσπασματικές παροχές με τη μορφή επιδομάτων προς τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ προχωρεί η κυβέρνηση, την ώρα που η οικονομική κρίση εντείνεται και αναμένεται να φέρει και στην Ελλάδα μεγάλο κύμα ανεργίας.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ανακοίνωσε την καταβολή «διπλού» δώρου Χριστουγέννων στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης που θα κυμανθεί από 100 ως 200 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή των δικαιούχων και την καταβολή έκτατου επιδόματος στεγαστικού δανείου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους οι οποίοι χρωστούν στις τράπεζες.

Το έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των συνταξιούχων με στεγαστικό δάνειο αποτελεί μηδαμινό ποσοστό στο συνολικό χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων των τραπεζών. Περιορισμένος είναι και ο αριθμός των ανέργων που έχουν στεγαστικό δάνειο και αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις όπου έκλεισαν εργοστάσια (π.χ., κλωστοϋφαντουργεία). Ωστόσο αναμένεται ότι θα εμφανιστούν προβλήματα στο μέλλον ως προς την εφαρμογή του μέτρου αυτού από την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση ακόμη προτίθεται να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

Ε ναν χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους ανέργους Εκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής. Πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης αλλά με άλλη ονομασία, το οποίο κυμαίνεται από 100 ως 200 ευρώ και θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο. Το επίδομα αυτό διαφοροποιείται με τον χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες- ανάλογα με τις καιρικές συνθήκεςκαι ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη ζώνη, 150 ευρώ για τη δεύτερη και 100 ευρώ για την τρίτη. Στην πρώτη ζώνη θα περιληφθούν οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, αλλά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας. Στη δεύτερη κατηγορία θα ενταχθούν οι ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης χώρας και στην τρίτη κατηγορία η Αττική, η Κρήτη και άλλες παραλιακές περιοχές της Νότιας Ελλάδας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η απόφαση να καταβληθούν δύο επιδόματα αντί του ενός ως δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν περίπου 400 ευρώ κατά μέσον όρο επιπλέον απ΄ ό,τι περίμεναν χιλιάδες άνεργοι. Ωστόσο το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται ανάλογα τις προϋποθέσεις, τον χρόνο εργασίας κτλ. του κάθε εργαζομένου, οπότε μπορεί να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τα ανακοινωθέντα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, διπλασιάζεται για 300.000

επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές, το οποίο θα καταβληθεί περί τις 15 Δεκεμβρίου με συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Επίσης πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία το οποίο έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009. Το έκτακτο αυτό επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009. Σε επόμενη φάση, και αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει το ύψος της αύξησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 230 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα εξετάζεται να διαμορφωθεί από 30 ως 70 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα σε 330 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με τις ήδη θεσμοθετημένες μειώσεις και ότι η όποια περαιτέρω μείωση θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα που θα έχει ξεκαθαρίσει και το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.