Oι τράπεζες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής όλων. Της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτών. Η παγκόσμια κοινή γνώμη τις θεωρεί υπεύθυνες για την οικονομική κρίση και οι κοινωνίες τις θεωρούν ως τον εχθρό του λαού. Διότι ενώ είχαν επί δεκαετίες αλματωδώς αυξανόμενη κερδοφορία, τώρα ζητούν τη στήριξη των κυβερνήσεων και η στήριξη αυτή- που δεν παρέχεται σε άλλες επιχειρήσεις ή πολίτες- θα γίνει με λεφτά των φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις, έχουν εξαπολύσει τις βίαιες εισπρακτικές εταιρείες κατά των δανειοληπτών που καθυστερούν τις δόσεις τους και αυξάνουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε περιόδους κρίσης είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις, οι οποίες φτάνουν και μέχρι το κυνήγι των μαγισσών, ιδίως όταν υπάρχει μια κυβέρνηση όπως η δική μας η οποία προκειμένου να απαλλαγεί από τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγική κατάσταση της οικονομίας στρέφεται κατά παντός και στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά των τραπεζών.

Βεβαίως οι τράπεζες δεν είναι αθώες. Εχουν όμως επιχειρήματα με τα οποία αιτιολογούν τη συμπεριφορά τους. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι έχουν υψηλό κόστος χρήματος που πρέπει να καλύψουν. Το δυσάρεστο είναι ότι ανεβάζοντας τα επιτόκια και περιορίζοντας τις χρηματοδοτήσεις δημιουργούν νέα προβλήματα στην αγορά αλλά και στην κοινωνία, τα οποία τελικά θα πλήξουν τις ίδιες τις τράπεζες. Μπαίνουν δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο. Ανεβάζοντας τα επιτόκια δημιουργούν πρόβλημα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, τους φέρνουν σε θέση που να δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα η τράπεζα τελικά να μην εισπράττει αυτά που θα εισέπραττε αν είχε αφήσει τα επιτόκια χαμηλά. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οταν αυτές αρχίσουν να κλείνουν και να δημιουργούν ανέργους, τότε οι τράπεζες θα αρχίσουν πραγματικά να υποφέρουν διότι κανείς δεν θα μπορεί να πληρώνει κάρτες και καταναλωτικά. Τι θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση; Κατάσχεση μεταχειρισμένων τηλεοράσεων, μίξερ και σεσουάρ; Ακόμη και στα στεγαστικά θα υπάρξει πρόβλημα και τότε αν αρχίσουν τις κατασχέσεις ακινήτων το πράγμα θα αγριέψει ακόμη περισσότερο. Οι τράπεζες είναι σε αδιέξοδο. Οι μέθοδοι αμύνης τους έναντι της κρίσης επιδεινώνουν την κρίση.

Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Ο μόνος τρόπος είναι η προσεκτική αξιολόγηση από τις τράπεζες κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Η γενική γραμμή που ακολουθείται σήμερα «κόψτε τα όλα» είναι λανθασμένη. Μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά και αυτό θα αποβεί εις βάρος τους. Η νοοτροπία της πάση θυσία αύξησης της κερδοφορίας που υπήρχε μέχρι σήμερα δεν είναι η αρμόζουσα για την περίοδο αυτή. Φυσικά οι τράπεζες είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες για το 2009 προκειμένου να προστατέψουν την αγορά. Διότι η αγορά είναι η πηγή των μελλοντικών κερδών τους.

gnikolo@dolnet.gr