ΧΑΡΑΡΕ.
Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, όπου η επιδημία της χολέρας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων, ενώ έχουν προσβληθεί από την ασθένεια 11.000 άλλοι. Η επιδημία ξέσπασε τον Αύγουστο και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Νταβίντ Παριρενιάτουα, το πρόβλημα θα οξυνθεί εν όψει των βροχοπτώσεων που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.
Η ασθένεια μεταδίδεται ελλείψει πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, σε χώρους υγιεινής και σε υπηρεσίες υγείας, καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό ακολουθεί το κύμα εξόδου από τη χώρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να παράσχουν καθαρό νερό καθώς έχουν σταματήσει οι εισαγωγές των χημικών προσθέτων (θειούχου αργιλίου) από τη Νότια Αφρική που απαιτούνται για τον καθαρισμό του.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στη γειτονική Ζάμπια και στη Μοζαμβίκη είναι πλέον ορατός και για τον λόγο αυτόν έχουν ήδη κινητοποιηθεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟCΗΑ) και η UΝΙCΕF προκειμένου να συγκεντρώσουν από ειδικά κονδύλια και διεθνείς δωρητές τα 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα ήδη υψηλά επίπεδα παιδικής θνησιμότητας αναμένεται να αυξηθούν, ενώ ο μισός πληθυσμός της χώρας, περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι, θα χρήζει άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως τις αρχές του ερχόμενου έτους. Οι υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας Χαράρε αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν τάφους στα θύματα της χολέρας προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοσή της.
Η κρίση δυστυχώς είναι πολύπλευρη καθώς δεν αφορά μόνο την υγεία του πληθυσμού αλλά ανατροφοδοτείται από την καταρρέουσα οικονομία και την πολιτική αστάθεια που ταλανίζουν τη Ζιμπάμπουε. Εξαθλιωμένοι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» με το ασύλληπτο (και καθαρώς θεωρητικό…) ποσοστό του 231.000.000%, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 80%! Στην πραγματικότητα η οικονομία έχει τιναχθεί στον αέρα.