ΛΟΝΔΙΝΟ.
Στο Λονδίνο, κάποιοι φοβούνται τυχόν ψύχρανση της «ειδικής σχέσης» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ επειδή βρετανοί αποικιοκράτες είχαν βασανίσει φρικτά τον μαύρο παππού του Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα. «Ο παππούς του Ομπάμα μισούσε πραγματικά τους Βρετανούς» είναι ο τίτλος δισέλιδου ρεπορτάζ στους «Τimes» του Λονδίνου. Η εφημερίδα γράφει ότι «η οικογενειακή ιστορία μπορεί να ενισχύσει την αντιπάθεια του εγγονού προς τους Βρετανούς» .
«Χρώμα:μαύρο.Μύτη:πλατιά.Στόμα:μεγάλο.Μαλλιά:κατσαρά.Δόντια:λείπουν έξι». Ετσι περιγράφουν οι Βρετανοί της εποχής τον Χουσεΐν Ονιάνγκο, παππού του Ομπάμα και υπήκοο του Στέμματος στην αποικιοκρατούμενη Κένυα της δεκαετίας του 1950. Στα αφτιά του εγγονού, αυτές οι λέξεις δεν διαφέρουν πολύ από τον τρόπο με τον οποίο περιέγραφαν τους άτυχους μαύρους σκλάβους που έφερναν για πούλημα οι δουλέμποροι στον αμερικανικό Νότο.
Το γράφει ο ίδιος ο νέος αμερικανός πρόεδρος στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Εικόνες του πατέρα μου». Σε αυτό το μπεστ σέλερ ο κ. Ομπάμα δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τη βρετανική αποικιοκρατία, ούτε τον θυμό του για την ωμότητα των βρετανικών αρχών στην Κένυα. Σχεδόν όλες οι αναφορές του για τη Βρετανία και τους Βρετανούς είναι αρνητικές.
Οταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη γιαγιά του Σάρα Ονιάνγκο στην Κένυα το 1988, εκείνη του διηγήθηκε την οικογενειακή ιστορία. Ο παππούς ενεπλάκη στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Κένυας ενόσω εργαζόταν ως μάγειρος ενός βρετανού αξιωματικού. Συνελήφθη το 1949, φυλακίστηκε για δύο χρόνια και βασανίστηκε άγρια για να αποκαλύψει όσα ήξερε για το κίνημα ανεξαρτησίας των Μάου Μάου.
«Οι αφρικανοί δεσμοφύλακες,κατόπιν οδηγιών από τους λευκούς στρατιώτες,τον μαστίγωναν κάθε πρωί και κάθε απόγευμα για να ομολογήσει.Ηταν σαν στρατόπεδο θανάτου…πολλοί άλλοι κρατούμενοι πέθαναν.Ημουν τυχερή που ο άνδρας μου βγήκε ζωντανός,αλλά όταν αποφυλακίστηκε, ήταν ένας γερασμένος άνθρωπος» είπε η γιαγιά.
Οι Βρετανοί έπνιξαν την εξέγερση των Μάου Μάου στο αίμα. Τουλάχιστον 12.000 εξεγερθέντες σκοτώθηκαν. Πιστεύεται ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 50.000, τη στιγμή που μόνο 32 ευρωπαίοι άποικοι έχασαν τη ζωή τους. Στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα βασανιστήρια ήταν θεσμοθετημένη και συστηματική πρακτική.
Ο ίδιος ο κ. Ομπάμα αναφέρει εν συντομία στα απομνημονεύματά του τη φυλάκιση του παππού του, αλλά με τρόπο που δείχνει ότι είτε αγνοούσε είτε ότι ήθελε να αποσιωπήσει πόσο υπέφερε ο παππούς του στα χέρια των Βρετανών.
Πέρα από αυτό όμως δεν έχει τίποτε καλό να πει για την περίοδο της αποικιοκρατίας, την οποία συνοψίζει ως « εκμετάλλευση άνευ ορίων,μετακινήσεις πληθυσμών,φυλακίσεις,μικρές και μεγάλες αναξιοπρέπειες». Στο πρώτο ταξίδι του στην πατρογονική του γη χαρακτήρισε τον Βρετανό που καθόταν δίπλα του στο αεροπλάνο «ρατσιστή», επειδή του μίλησε με περιφρόνηση για τους μαύρους Αφρικανούς και για «τις ξεχασμένες από τον Θεό χώρες της Αφρικής».