Να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη διευκόλυνση ή και την ενθάρρυνση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής . Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία, εκτός των άλλων, συζητήθηκε και η ατζέντα της συνόδου.

Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή των διωκτικών αρχών της χώρας μας από τα οποία προκύπτει αβίαστα ότι η Τουρκία ενθαρρύνει τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων. «Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε σε αυστηρή γλώσσα. «Και ιδίως οι χώρες εκείνες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζουν τόσο κατάφωρα τα δικαιώματα του ανθρώπου και ταυτοχρόνως να μη σέβονται τις διεθνείς τους υποχρεώσεις. Και μιλάω ευθέως για την Τουρκία.Γιατί πολλαπλασιάζονται,αντί να μειώνονται,τα φαινόμενα της κάλυψης όλων εκείνων των δουλεμπόρων οι οποίοι ξεκινούν από την Τουρκία και φθάνουν στην Ελλάδα.Σε αυτό δεν μπορεί να μείνει απαθής η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορεί να μην υπάρχουν κυρώσεις απέναντι σε μια χώρα που- το τονίζωδεν σέβεται ουσιαστικά το ίδιο το κοινοτικό κεκτημένο».

Oυπουργός Εσωτερικών έκανε ακόμη γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση κυρίως σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της. Στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, υπογράμμισε, καθορίζεται ρητώς ότι τα σύνορα που κυρίαρχα καθορίζουν τα κράτη-μέλη, άρα και η Ελλάδα, είναι σύνορα της Ευρώπης, τα οποία οφείλει και η Ευρώπη να προστατεύει. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να τονίσει πως πρέπει να ενισχυθεί πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι σήμερα ο ευρωπαϊκός Οργανισμός FRΟΝΤΕΧ και να μετεξελιχθεί σε ένα είδος ΕURΟΡΟL. Επιπλέον, η Ελλάδα μετέχει και στην πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου (Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος) για τον καθορισμό κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.