Σε επίτιμο διδάκτορα Δημοσιογραφίας και Πολιτισμού του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας κ. Βάλτερ Βελτρόνι.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε μια συζήτηση με δημοσιογράφους στην οποία ανέπτυξε τις απόψεις του για τις δυνατότητες ανατροπής των συντηρητικών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τις επιλογές που πρέπει να γίνουν.
Με αφορμή το ιταλικό παράδειγμα και τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατόρθωσε να εξαρθρώσει τις δομές του «πολιτικού εργαστηρίου» – όπως θεωρούνταν η Ιταλία τις προηγούμενες δεκαετίες- ο κ. Βελτρόνι επεσήμανε ότι ο Μπερλουσκόνι επένδυσε στον φόβο των πολιτών, είτε με βάση τις οικονομικές τους ανησυχίες είτε με επίκεντρο τη μετανάστευση. «Υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτείται επαναπροσδιορισμός των πολιτικών μας επιλογών» υπογράμμισε ο κ. Βελτρόνι και συμπλήρωσε ότι κρίσιμο δεν είναι μόνο το πώς θα συγκεντρώσει ένα κόμμα περισσότερες ψήφους αλλά και το πώς θα διαμορφώσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει βάσει των εξαγγελιών του.
Σε ό,τι αφορά την προοδευτική διακυβέρνηση ο κ. Βελτρόνι συντάχθηκε πλήρως με τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωσοσιαλιστών τονίζοντας αφενός ότι ο προσανατολισμός της σοσιαλδημοκρατίας οφείλει να είναι προς τα αριστερά και αφετέρου ότι οι οικονομικές διέξοδοι (επενδύσεις, έρευνα, θέσεις εργασίας κτλ.) θα δημιουργηθούν από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας στην ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας. «Πρέπει να δεχθούμε αυτό που απέρριψαν η κυβέρνηση Μπους και οι δεξιές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια.Και αυτό είναι η συνεργασία σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων» υπογράμμισε ο κ. Βελτρόνι.
Υπό το πρίσμα αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιταλία έδειξε να στηρίζει τις ελπίδες του στην εκλογική νίκη και στην επικείμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον κ. Μπαράκ Ομπάμα. Οπως τόνισε, οι Αμερικανοί «επέλεξαν την ελπίδα απέναντι στον φόβο και αυτό δίνει μια διέξοδο από την οκταετία του Μπους». Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επέλθουν ανατροπές και στην Ευρώπη και παρέπεμψε στις αλλαγές που είχαν επιφέρει οι εκλογικές νίκες του Κένεντι και του Μπιλ Κλίντον. Είπε ότι είναι σημαντικό να έλθει το μήνυμα από τις ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι «από την κρίση του 1929 οι ΗΠΑ βγήκαν με το Νew Deal ενώ η Ευρώπη κατέληξε στον ναζισμό και στις επιθέσεις κατά των εβραίων».