Στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτων στρέφονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι περιμένουν πότε θα πέσουν οι τιμές πώλησης προκειμένου να προχωρήσουν στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Σύμφωνα με παράγοντες του real estate, η κρίση που πλήττει το τελευταίο διάστημα την κτηματαγορά έχει «φρενάρει» τον ρυθμό αύξησης των αγοραπωλησιών, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πού θα καταλήξουν τα επιτόκια και το βασικότερο αν θα πέσουν τελικά οι τιμές πώλησης που ακόμη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου RΕ/ΜΑΧ Ελλάς σε 113 περιοχές της επικράτειας, τα ενοίκια των κατοικιών κινούνται σε σταθερά επίπεδα, αλλά με σημαντικές αποκλίσεις ακόμη και στην ίδια περιοχή. Υψηλή ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών εντοπίζεται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, σε σταθμούς μετρό, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στη Θεσσαλονίκη σημαντική ζήτηση εμφανίζουν περιοχές όπου διαμένουν φοιτητές, όπως για παράδειγμα η Ανω και Κάτω Τούμπα.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας και τη σύγκρισή τους με το 2007, παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, ακολουθώντας τη γενικότερη εικόνα που εμφανίζει σήμερα η κτηματαγορά. Μάλιστα από τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι που να δείχνει ότι και το επόμενο διάστημα θα αλλάξει κάτι στις τιμές των ενοικίων. Σταθερά παραμένουν τα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη, αλλά με αυξητική τάση στις περιοχές όπου μελλοντικά θα δημιουργηθούν στάσεις μετρό.

Οι έλληνες ενοικιαστές προτιμούν τα νεόδμητα ή όσα είναι ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού 80-90 τ.μ., σε υψηλό όροφο και οι τιμές να διαμορφώνονται από 450 ευρώ ως 700 ευρώ μηνιαίως. Οι αλλοδαποί – μετανάστες προτιμούν παλαιές κατοικίες άνω των 20 ετών, εμβαδού 60-80 τ.μ., στο ισόγειο, σε τιμές 250-500 ευρώ μηνιαίως.

Η τιμή ενός μισθώματος στις μεγαλουπόλεις διαμορφώνεται ανάλογα με το αν διαθέτει πάρκινγκ, αποθήκη, θέα, βεράντα, ανελκυστήρα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες, κτλ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η παλαιότητα, η περιοχή, ο όροφος, η απόσταση από συγκοινωνίες και η κατάσταση του κτίσματος. Η μέση διάρκεια των μισθωτηρίων συμβολαίων που συνάπτονται για κατοικία είναι τα δύο χρόνια, ενώ το καθαρό ποσοστό κέρδους που αποδίδει μια μέση μισθωμένη κατοικία διαμορφώνεται σήμερα περί το 5%. Στην Αθήνα, μεγαλύτερη απόδοση στον ιδιοκτήτη προσφέρουν οι γκαρσονιέρες (35-50 τ.μ.) 15ετίας που βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους και κοντά σε συγκοινωνίες. Στη Θεσσαλονίκη ισχύει κάτι ανάλογο, δηλαδή γκαρσονιέρες με 1 ή 2 δωμάτια (45-60 τ.μ.), 15ετίας, κοντά σε συγκοινωνίες. Τέλος, στην περιοχή του Κολωνακίου, του Λυκαβηττού και της Πλάκας μπορεί κανείς να συναντήσει τα υψηλότερα ενοίκια στην Αττική καθώς το μέσο ανώτερο μίσθωμα διαμορφώνεται από 20 ευρώ ως 25 ευρώ ανά τ.μ. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ενοίκια που κυμαίνονται σε 3 ευρώ ανά τ.μ. εντοπίζονται στην περιοχή των Σεπολίων, της πλατείας Βάθης, του Μεταξουργείου, του Κολωνού, του Αγίου Νικολάου κλπ.

Στο ερώτημα σε ποια περίπτωση συμφέρει να πουληθεί μια κατοικία από το να παραμείνει μισθωμένη, η RΕ/ΜΑΧ επισημαίνει ότι αυτό πρέπει να συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο απαιτεί ριζική ανακαίνιση, είναι πάνω από 100 τ.μ. και υπερβαίνει την 25ετία σε παλαιότητα, δεν διαθέτει πάρκινγκ και βρίσκεται σε απόσταση από συγκοινωνίες ή γενικά όταν η απόδοση του ενοικίου είναι μικρότερη του 4%.