Ο κ. Jason Singer, διευθύνων σύμβουλος του Τομέα Αsset Μanagement της Goldman Sachs, εξηγεί προς «Το Βήμα» τους λόγους για τους οποίους ο μεγάλος αυτός επενδυτικός οίκος αποφάσισε να διαθέσει αυτή την περίοδο έξι νέα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε νομίσματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων τη διανομή των οποίων έχουν αναλάβει μέσα από το δίκτυό τους οι τράπεζες Εurobank και Πειραιώς και τα οποία έχουν αξιολογηθεί με τον χαρακτηρισμό «ΑΑΑm» από τον διεθνή οίκο Standard & Ρoor΄s.

– Επιλέξατε μια δύσκολη περίοδο για τη διάθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η κατάλληλη προσέγγιση; Μήπως επιταχύνατε τη διαδικασία σε μια περίοδο που οι επενδυτές είναι σχετικά «κουμπωμένοι» και που η συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων πέφτει;

«Για να είμαστε ακριβείς, κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων τα “πραγματικά” αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς τείνουν να ευημερούν καθώς το βασικό ζητούμενο από αυτά τα προϊόντα είναι να διατηρούν το αρχικό κεφάλαιο και να προσφέρουν ρευστότητα. Η Goldman Sachs Αsset Μanagement διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια. Δεδομένης της αύξησης του ενδιαφέροντος γύρω από αυτά τα προϊόντα παγκοσμίως, θεωρούμε ότι αυτή η περίοδος προσφέρει την ευκαιρία να επεκταθούμε σε νέες και αναπτυσσόμενες αγορές που παρουσιάζουν σημαντική κατανομή κεφαλαίων σε μετρητά και ρευστά διαθέσιμα».

– Σε ποιους απευθύνεστε μέσω αυτών των προϊόντων;

«Στοχεύουμε σε ένα ευρύ φάσμα εταιρικών επενδυτών, σε ιδιωτικά κανάλια διαχειριστών περιουσίας, σε διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και σε μικροεπενδυτές μέσω των καναλιών τρίτων διανομέων. Τα παραπάνω αντανακλούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς στα οποία κατέφευγαν προηγουμένως κυρίως διαχειριστές εταιρικών ταμείων».

– Πιστεύετε ότι αυτά τα έξι νέα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου;

«Ναι, γιατί τα συγκεκριμένα επενδυτικά οχήματα αποσκοπούν στη διατήρηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου σε περιόδους που επικρατεί αναταραχή στις αγορές. Το παραπάνω εξηγεί εν μέρει τον λόγο για το ενδιαφέρον που δείχνει για αυτά τα προϊόντα ένα ευρύ φάσμα πελατών, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, καθώς οι τελευταίοι στοχεύουν στο να μειώσουν το ρίσκο των χαρτοφυλακίων τους».

– Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική κεφαλαιαγορά; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες αυτή τη στιγμή;

«Με την πάροδο των ετών η ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων έχει σημειώσει ανάπτυξη. Τα μετρητά και τα ρευστά διαθέσιμα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς επίσης και ότι τα μετρητά και τα ρευστά διαθέσιμα θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική ανάπτυξη της αγοράς».