Σε κοινή πορεία βαδίζουν πολιτική ηγεσία και τουριστικοί φορείς, αφού την ανάγκη να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου, το κύριο μέλημα του κλάδου, επανέλαβε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος απευθυνόμενος χθες σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων και προέδρους των ενώσεων ξενοδόχων της χώρας. Ο υπουργός σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας προωθούνται τα πιο απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται επαναχάραξη της στρατηγικής του τουρισμού λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στο διεθνές περιβάλλον, με προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων και εξειδικευμένη διαφημιστική προβολή.
Η εξασφάλιση της ρευστότητας, με διάθεση στις τουριστικές επιχειρήσεις ποσοστού των 15 δισ. που εγγυάται το Δημόσιο (από το πακέτο των 28 δισ. που θα δοθεί στις τράπεζες), αλλά και η τόνωση της ζήτησης με κινητροδότηση tour operators και αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους είναι ο διπλός στόχος των μέτρων που προτάσσουν οι φορείς για το «δύσκολο» 2009, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α.Ανδρεάδης. Προσέθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, αφού μια πτώση της τάξεως του 10% στα τουριστικά μεγέθη θα αποδυναμώσει κατά 2% το ΑΕΠ, με σοβαρές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ηδη στις προκρατήσεις καταγράφεται πτώση 20%-30%, ενώ παράλληλα η μείωση και της μέσης διάρκειας παραμονής από δέκα σε οκτώ ημέρες απαιτεί 20%-25% περισσότερες
αεροπορικές θέσεις για να καλύψουν το κενό στον κύκλο εργασιών του κλάδου. Από πλευράς ανταγωνιστικότητας το πάγωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων χαρακτηρίζονται απαραίτητα αφού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% των κερδών ή των ζημιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Τέλος, στα μέτρα περιλαμβάνεται και η επιδότηση της εργασίας σε εποχικές επιχειρήσεις και όσες λειτουργούν όλον τον χρόνο με το 25% του προσωπικού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας από 450.000 σε 650.000 άτομα με αύξηση του ποσού που αναλογεί στα τουριστικά καταλύματα.