Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, την ώρα που σε όλο τον κόσμο λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια νέα άδικη αναδιανομή του πλούτου. Αντίθετα, χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις που θα στηρίξουν το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοσυντηρητικές πολιτικές, για συνεχείς φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, για ανοχή στα καρτέλ που τροφοδότησε την ακρίβεια.

«Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, εμείς μένουμε ουραγοί, χωρίς σχέδιο, να φαλιρίσει η οικονομία μας. Νομίζετε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί αν στριμώξουμε και άλλο τους μισθούς, αν κάνουμε τόσο ανασφαλή τον έλληνα εργαζόμενο, ώστε να εργάζεται νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του έχει σχέδιο: «Δεν θα επενδύσουμε στη φθηνή εργασία. Δεν θα ανταγωνιστούμε την Κίνα, πιέζοντας προς τα κάτω τον εργαζόμενο. Αντίθετα, θα επενδύσουμε στην ποιότητα και αυτό θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα καταργήσουμε, ως επόμενη κυβέρνηση, τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους. Τις άδικες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ωράριο που επέβαλε η κυβέρνησή σας.»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε ψίχουλα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι το ένα ευρώ, που δίνεται στους ανέργους, αντιστοιχεί σε 56 ευρώ, που δίνονται στις τράπεζες.

«Δεν είναι απλώς μια μπόρα αυτή η διεθνής οικονομική κρίση. Είμαστε στο μέσο μιας θύελλας και απλά βλέπουμε τις πρώτες σταγόνες βροχής και τα σύννεφα από το παράθυρο, ενώ ακόμα έχει πετρέλαιο το καλοριφέρ. Πρόκειται για συγκλονισμό της βάσης της παγκόσμιας οικονομίας.

» Δεν μπορούμε να υποτιμούμε το βάρος της κρίσης και δεν στηρίζουμε τη πολιτική μας στο φόβο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθός της και να πάρουμε τις κατάλληλες στροφές και τα κατάλληλα μέτρα. Γιατί κατέρρευσε, αυτή η οικονομία; Επειδή στηρίχθηκε σε ένα παγκόσμια καθεστώς τεράστιων ανισοτήτων, συμπίεση των μισθών, εγκατάλειψη σταθερών θέσεων» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ευθύνες τόσο από τη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί, έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει μέσα από άλλες πολιτικές να βγει πιο ισχυρή.

«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί να κάθεται στο θρόνο ο ιδιώτης τραπεζίτης. Έχει σημασία να έχουμε ένα μεγάλο ισχυρό εθνικό πυρήνα στο χώρο των τραπεζών με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Γιατί να μη στηριχθούμε σε μια εθνικοποιημένη Εθνική Τράπεζα, που θα δώσει εγγυήσεις; Αν θέλουμε ρευστότητα στην οικονομία και σταθερότητα, πρέπει να στηρίξουμε τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας» είπε.