«Ηταν η αθωότερη πολιτική σύναξη των τελευταίων ετών». Με τη φράση αυτή έμπειρος πολιτικός σχολίασε την προχθεσινή βραδινή σύναξη ομάδας περίπου 15 βουλευτών της ΝΔ. Σε κεντρικό- πολυσύχναστο- εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Βοιωτίας κ. Α.Κουτσούμπας με αφορμή την προ ημερών ονομαστική εορτή του προσκάλεσε ορισμένους βουλευτές για ένα ποτήρι κρασί. Η «γαλάζια» σύναξη δεν είχε τον χαρακτήρα της συνωμοσίας, αν και έγινε προσπάθεια από ορισμένα στελέχη της ΝΔ να δοθεί- ανεπιτυχώς- εσωκομματική διάσταση.

Παρόντες στη σύναξη ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κκ. Γ.Καλαντζής , Γ.Ορφανός, Αδ.Ρεγκούζας , Κ.Αγοραστός, Ν.Παπαδημάτος , Ν.Σταυρογιάννης, Κ.Παπασιώζος , Αθ.Γιαννόπουλος, Γ. Κασαπίδης και Αντ.Σαμαράς (ο οποίος απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα). Το «παρών» έδωσε και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτης, μια παρουσία που απέτρεψε τη «βαριά» πολιτική συζήτηση.

Η σύνθεση ήταν ανομοιογενής και οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ετερόκλητα χαρακτηριστικά και διαφορετική πολιτική αναφορά. Και όπως έλεγε ένας εκ των παρισταμένων βουλευτών «τι κοινό μπορεί να έχει ο κ.Γιαννόπουλος με τον κ.Καλαντζή που εκπροσωπούν δύο διαφορετικές πολιτικές σχολές;».

Παρά το εορταστικό κλίμα της σύναξης οι βουλευτές δεν απέφυγαν τον πειρασμό να μιλήσουν πολιτικά. Ο προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης ήταν εμφανής, αφού τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους τους είναι αρνητικά. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής μπορεί να αλλάξει το κλίμα με σαρωτικό ανασχηματισμό μετά τις εορτές.

Κάποιοι εκ των βουλευτών εξέφρασαν την άποψη ότι επιβάλλεται να υπάρξει μετακίνηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη . Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει πιο φιλολαϊκή πολιτική.

Επίσης οι περισσότεροι βουλευτές εμφανίστηκαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και χαρακτηριστικά χρησιμοποίησαν τη φράση «ροκάνισμα χρόνου». Σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, αναγνωρίστηκε η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση, ορισμένοι μίλησαν για «πολιτικές ευθύνες», αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι «υπουργοί δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», όπως ειπώθηκε. Οσον αφορά τα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ που κυκλοφορούν, αυτά χαρακτηρίστηκαν «ανεδαφικά» και άκαιρα, και οι βουλευτές υποστήριξαν την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και δεν απειλείται. Εκτενής αναφορά έγινε και στα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται σε φάση κινητοποιήσεων.

Οι επικρίσεις αγγίζουν το Μαξίμου
Τo τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενδιαφέρουσες παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίες συνδυάζονται άμεσα με τη διαδοχολογία που επανήλθε στο προσκήνιο. Η πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, σε συνδυασμό με την πολιτική ατολμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και τα πολλά προβλήματα σε διαφόρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως στον αγροτικό τομέα, στην Υγεία κ.α., επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα. Ολοι αναμένουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για να αλλάξει το κλίμα. Οι φωνές πληθαίνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και η κριτική πλέον αρχίζει να αγγίζει ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ είναι ανάστατοι και αδυνατούν, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, να υποστηρίξουν πλέον με πειστικό τρόπο την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός είναι μία από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει ο Πρωθυπουργός και επισημάνουν ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μη διστάσει να αλλάξει ακόμη και πρωτοκλασάτους υπουργούς. Μάλιστα πολλοί εκ των βουλευτών δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να κάνει ελεγχόμενες περιοδείες σε προστατευόμενο περιβάλλον. «Δεν χρειάζονται μηνύματα, αλλά κινήσεις αλλαγής της κατάστασης» ανέφερε βουλευτής με συχνή παρουσία στα ΜΜΕ.