Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό θα ανακοινωθεί το αργότερο σε 20 ημέρες, ύστερα από εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, σε συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και την υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , αλλά και όποια συναρμόδια υπουργεία εμπλέκονται, με την οποία επιχειρείται η στήριξη του κλάδου από τα πλήγματα που δέχεται λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλογοσκούφης στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τους δύο προαναφερθέντες υπουργούς και τους προέδρους των τουριστικών φορέων κκ. Ν.Αγγελόπουλο (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Γερ. Φωκά (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος), Α. Ανδρεάδη (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) και κυρία Αργυρώ Φίλη (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος τόσο ως προς τη ρευστότητα όσο και ως προς την ανταγωνιστικότητά του, με «σοβαρά και αποτελεσματικά» μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού, τα οποία επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει μετά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού και τη συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Στη συνάντηση οι τουριστικοί φορείς ποσοτικοποίησαν το πακέτο των μέτρων που ζητούν, το οποίο εκτιμούν ότι κυμαίνεται στο 0,1% του ΑΕΠ (από 200 ως 240 εκατ. ευρώ), με στόχο να στηριχθεί πάνω από 2%3% του ΑΕΠ, μια και ενδεχόμενη πτώση της τάξεως του 10% στα τουριστικά μεγέθη το 2009 θα αποτιμηθεί σε απώλεια 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε τον τουρισμό ως μεγάλη προτεραιότητα και κορυφαίο τομέα της οικονομίας που πρέπει να ενισχυθεί, διότι οι επιπτώσεις από τη μη ενίσχυση θα είναι καταλυτικής σημασίας για την εγχώρια οικονομία, κρίνοντας λογικά τα αιτήματα που παρουσιάστηκαν από τους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ζήτησαν οι επικεφαλής των φορέων με την υποστήριξη του κ. Σπηλιωτόπουλου κωδικοποιούνται στην εξασφάλιση της ρευστότητας, με εγγυητικούς όρους ότι τα 28 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες θα περιλαμβάνουν ποσοστό ενίσχυσης και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων, καθώς και του τέλους παρεπιδημούντων· επίσης, κονδύλι για ενίσχυση της συνολικής προβολής του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την αύξηση της διαφήμισης και την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και μεγάλων tour operators για τη διατήρηση των αεροπορικών θέσεων.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου θα είναι στοχευμένο και θα έχει ανταπόδοση, ενώ και η συνάντηση με τους φορείς κρίθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και τον προσανατολισμό στην υλοποίηση των πιο σημαντικών μέτρων.