«Βόμβα» στα θεμέλια του υφιστάμενου καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων θέτει η πρόταση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ.Μίχαλου για την άμεση εφαρμογή εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών εργασίας, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Και τούτο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατόπιν συμφωνίας των εργαζομένων, προκειμένου να μετριασθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τις επιχειρήσεις και να αποφευχθεί το κλείσιμο εταιρειών ή το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων.

Η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις των συνδικάτων και την έντονη ανησυχία των εργαζομένων, ενώ οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει αποστάσεις με άμεση δήλωση της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη -Πετραλιά, η οποία υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εμμένει στην πλήρη και ποιοτική εργασία και δεν θα επιτρέψει η οικονομική κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις». Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος «βλέπει» πίσω από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ την κυβέρνηση και σε δήλωσή του χαρακτήρισε τον κ. Μίχαλο «λαγό» της κυβέρνησης και την πρότασή του «απαράδεκτη,άδικη,αντικοινωνική και αναποτελεσματική ». Συνδέει τη στάση του προέδρου του Επιμελητηρίου με την παλαιότερη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη πρόταση θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση και να μετατρέψει την πολιτική κρίση σε κρίση των εργαζομένων και της κοινωνίας». Ως προς τη στάση των εργοδοτών, σημειώνει ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Αντίστοιχη στάση τηρεί και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Κ. Πουπάκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, ο οποίος εκτιμά ότι «κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν ίδια οφέλη από την κρίση» και προσθέτει ότι «τα συνδικάτα δεν θα ανεχθούν ούτε τις υπερβολέςούτε την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ακολούθως προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις και μιλώντας προς «Το Βήμα» επισήμανε ότι «πρόκειται για τη θέσπιση μιας “γραμμής άμυνας” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,οι οποίες βλέπουν την παραγωγή τους και τη ζήτηση να μειώνεται και το ενδεχόμενο απολύσεων να είναι ορατό» . Επισήμανε ότι ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και στη Γαλλία και στη Γερμανία και εξήγησε ότι η πρότασή του μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για περιορισμένο διάστημα και αφού προηγηθεί η υπογραφή σχετικής σύμβασης εργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρεμφερή προγράμματα εφαρμόζουν ήδη οι επιχειρήσεις Ελληνική Υφαντουργία και Επίλεκτος, χορηγώντας άδεια στο προσωπικό τη μία ημέρα της εβδομάδας. Πάντως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επέμενε ότι πολλές επιχειρήσεις απευθύνονται στο Επιμελητήριο, ζητώντας να εξετασθεί η εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών.

Ο κ. Μίχαλος απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στη διαπίστωση ότι με την εφαρμογή ανάλογης ρύθμισης ουσιαστικά μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους της κρίσης στον πλέον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή στους εργαζομένους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι εφόσον υιοθετηθούν ανάλογες προτάσεις οι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά, ενώ παράλληλα θα υπονομευθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς θα ασφαλίζονται λιγότερες ημέρες, και θα μειωθούν σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή εβδομάδας τριών ημερών οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 40% των αποδοχών τους, καθώς και τα μισά ασφαλιστικά τους ένσημα.

Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Γ. Μέργος, στον χώρο του οποίου έγιναν οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί. Ενδεικτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι εργοδότες είναι η πληροφορία ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων φέρονται να ζήτησαν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να σταματήσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις «κατά την περίοδο της κρίσης».

«Για απαράδεκτες λογικές» έκανε λόγο ο Αλ.Καλύβης, επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθεί «ρυθμίσεις και συμφωνίες που θα μειώνουν τις ημέρες εργασίας και κατ΄ επέκταση τις αμοιβές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα» .

Τέλος, εκ μέρους του ΠαΣοΚ, η βουλευτής κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει να γίνει η οικονομική κρίση το άλλοθι της κυβέρνησης για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα κυβερνητικά στελέχη σιωπούν προκλητικά ή βρίσκουν ακόμη και “ενδιαφέρουσες” τέτοιου είδους απαράδεκτες προτάσεις».