Στη Χάγη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Σε πολλά μέτωπα συνεχίζεται η μεγάλη ανάκριση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens η οποία, τελευταία, «εμπλουτίστηκε» με νέα στοιχεία αλλά και νέους υπόπτους. Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν.Ζαγοριανός που διενεργεί τη μεγάλη ανάκριση μεταβαίνει σήμερα στη Χάγη όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ελβετό αλλά και τον γερμανό εισαγγελέα και θα επιδιώξει νέα στοιχεία, ενώ με την επιστροφή του θα ερευνήσει αν πράγματι υπήρξε εκροή χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της …

Στη Χάγη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens | tovima.gr

Σε πολλά μέτωπα συνεχίζεται η μεγάλη ανάκριση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens η οποία, τελευταία, «εμπλουτίστηκε» με νέα στοιχεία αλλά και νέους υπόπτους. Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν.Ζαγοριανός που διενεργεί τη μεγάλη ανάκριση μεταβαίνει σήμερα στη Χάγη όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ελβετό αλλά και τον γερμανό εισαγγελέα και θα επιδιώξει νέα στοιχεία, ενώ με την επιστροφή του θα ερευνήσει αν πράγματι υπήρξε εκροή χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς τη λιβεριανή εταιρεία Μayo Ιnvestments Corporation. Παράλληλα ο κ. Ζαγοριανός θα μελετήσει τα στοιχεία που του έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ και αφορούν εμβάσματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και αποδείξεις από ξενοδοχεία που αντιστοιχούν σε πρόσωπα τα οποία ελέγχονται από την ανάκριση, ενώ στον κατάλογο των υπόπτων του ανακριτή έχει προστεθεί και ένα ακόμη άτομο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται και στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και συνδέεται με κυπριακά συμφέροντα.

Πρώτη προτεραιότητα για τον ανακριτή είναι η επιτυχής έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους ελβετούς δικαστές, τους οποίους και θα προσπαθήσει να πείσει να προχωρήσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου σειράς προσώπων τα οποία εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου στο πλαίσιο της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας κ. Π.Αθανασίου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και ο κ. Αθανασίου, ο οποίος επίσης θα μεταβεί στη Χάγη και θα μετάσχει στη συνάντηση.

Ενα από τα επιχειρήματα που θα «επιστρατεύσουν» οι έλληνες δικαστές για να πείσουν τις αρχές της Ελβετίας να «ανοίξουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελλήνων εμπλεκομένων- η νομοθεσία τους επιτρέπει τη διαδικασία αυτή μόνο στην περίπτωση που έχει προηγηθεί απαγγελία κατηγοριών – είναι ότι με βάση το ελληνικό Δίκαιο όσοι καλούνται με την ιδιότητα του υπόπτου είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι.

O επόμενος στόχος του ανακριτή, ο οποίος ταυτίζεται χρονικά με την επιστροφή του από τη Χάγη, είναι η μελέτη των στοιχείων που του απέστειλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ αφού νωρίτερα έκαναν δεκτό το αίτημα δικαστικής συνδρομής της ελληνικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εμβάσματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες κινήσεις προσώπων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από την έρευνα που διενήργησε ο κ. Αθανασίου, αλλά και τριών νέων προσώπων που δεν έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη σε κανένα στάδιο. Πέραν των τριών αυτών προσώπων τον κ. Ζαγοριανό απασχολεί και ένα ακόμη, το οποίο έχει προστεθεί στη λίστα των ελεγχομένων και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ενέργειές του ελέγχονται και στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk