Την ώρα που συνεχίζονται οι καταθέσεις και τα αλληλοκαρφώματα υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του 2006, όπου η διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων παρουσιαζόταν ως επιτυχημένη «μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2006 αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ ΚΕΔ και Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου έκτασης 25 χιλιάδων στρεμμάτων των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης με αντίστοιχες εκτάσεις εκτός περιοχών Θράκης.

«Με τον τρόπο αυτό και μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, δόθηκέ λύση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούσαν τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και αποτέλεσαν αιτία κοινωνικής έντασης στην περιοχή» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Οι θέσεις των υπουργών

Σημειώνεται ότι ουπουργός Αγροτικής ΑνάπτυξηςΑλ.Κοντός επέρριψε ευθύνεςγια τιςανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και μονής Βατοπαιδίου στουςΠ.Δούκα, τότε υφυπουργό Οικονομικών, και Ευ.Μπασιάκο, προϊστάμενό του υπουργό.

Είχε προηγηθεί οΣ.Τσιτουρίδης, ο οποίος «έδειξε» τουςΑλ.Κοντό και Ευ.Μπασιάκο, ενώ διέψευσε τον διάδοχό του στο υπουργείο ΑπασχόλησηςΒ.Μαγγίνα, σχετικά με την προετοιμασία μετεγκατάστασης του υπουργείου στο Ολυμπιακό Ακίνητο που εν τέλει παραχωρήθηκε στο Βατοπαίδι

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκης παρέπεμψε για τις ανταλλαγές στα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μηδενική προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπαιδίου,αλλά έγγραφο τουΜ.Λιάπη για το ακίνητο της Ουρανούποληςτον «άδειασε».

Από το υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεταιότι τα περί εσωκομματικής κόντρας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν δοθεί τεκμηριωμένα όλες οι απαντήσεις» σημειώνει ο νυν υπουργός Μιχάλης Λιάπης.

Σε αυτό το κλίμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι καταθέσεις των Π.Δούκα και Ευ.Μπασιάκου, οι οποίοι εκτιμάται ότι θααπαντήσουν στα βέλη που δέχθηκαν, καθώς και οι καταθέσεις τωνΑντ.Μπέζα και Θ.Ρουσόπουλου, με τις οποίες πιθανότατα κλείνει ο κύκλος των καταθέσεων πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ένταση και στην Ολομέλεια

Ανέβηκαν οι τόνοι και στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος κάλεσε τηνκυβέρνηση «νακινητοποιηθείτε στο εσωτερικό της», ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της περιουσίας και των συμφερόντων του Δημοσίου.

Μάλιστα ζήτησε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πειστικές απαντήσεις και να αποκαταστήσει το κλίμα της δυσφορίας για την καταρράκωση της δημόσιας ηθικής.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης είπε:«Σας απαλλάσσω από την προσωπική ευθύνη, αλλά να πάτε και να πείτε στον πρωθυπουργό ότι προχωρούν στην δευτερογενή φάση του σκανδάλου και η δεύτερη γενιά θα είναι χειρότερη της πρώτης».

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης, τόνισε πως έγιναν όλες οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες ακύρωσαν όλες τις προηγούμενες και ως εκ τούτου δεν απαιτείται νόμος.

Πρόσθεσε πως η Δικαιοσύνη έσπευσε και εξέδωσε την απόφαση και θα καταγραφεί.

Καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια να «βάλει τα πάντα σε ένα τσουβάλι», προσθέτοντας πως είναι εύλογη η ευρύτερη αγωνία της να ψαρεύει σε θολά νερά και να μπλέκει Siemens, ομόλογα και Βατοπαίδι και κάθε τόσο να τα ανακυκλώνει.

Κυβέρνηση: Διαβάζετε τα πρακτικά

Στο θέμα των συνεδριάσεων της Εξεταστικής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, καλώντας τους δημοσιογράφους να διαβάζουν καλύτερα τα πρακτικά των καταθέσεων.

«Να μην επαφίεστε σε όσα διαστρεβλωμένα φτάνουν σε επικεφαλίδες και σχόλια και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» υποστήριξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κάλεσε τους δημοσιογράφους να διαβάζουν τα πρακτικά και όχι απομονωμένα αποσπάσματά τους και παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Βασίλη Μαγγίνα,με την οποία ο πρώην υπουργός σημείωσε πως παρερμηνεύτηκαν όσα είχε πει στην Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κλήτευση νέων μαρτύρων, έκανε λόγο για «γνωστή τακτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με σκοπό να επιμηκύνει τις εργασίες της επιτροπής και ενδεχομένως να ευτελίσει τη λειτουργία της».

Επανέλαβε δε ότι όλα τα κόμματα έχουν αποφασίσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Επιτροπής και τη σύνταξη πορίσματος στις 15 Δεκεμβρίου.