Παραπέμποντας με κάθε ευκαιρία στον έως πέρυσι προϊστάμενό του υπουργό κ. Ευ.Μπασιάκο, καθώς και στον κ. Π. Δούκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ.Κοντός, ο οποίος ως βουλευτής Ξάνθης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραχώρηση άλλων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να μην περιέλθει στη Μονή Βατοπαιδίου η λίμνη Βιστωνίδα, αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη. Μέσα σε κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοντός που κατέθεσε λίγο μετά τον κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος είχε πει ότι από το 2004 είχαν αναθέσει σε εκείνον αρμοδιότητες για την πολιτική γης, περιήλθε σε δύσκολη θέση όταν του τέθηκαν υπόψη παλαιότερες δηλώσεις του επί του θέματος των ανταλλαγών. «Περί τα μέσα Ιανουαρίου 2005 ο υπουργός κ.Ευάγγελος Μπασιάκος μου γνωστοποίησε ότι βρέθηκε λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα μέσω της διαδικασίας των ανταλλαγών των εκτάσεων που κατοχύρωσε η μονή με εκτάσεις ίσης αξίας που κατείχε το υπουργείο εκτός Θράκης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι μοναδική αρμοδιότητα του υπουργείου «ήταν να γνωστοποιεί στην ΚΕΔ τα διαθέσιμα ακίνητα», ενώ αργότερα αναφερόμενος στον κ. Μπασιάκο είπε ότι «ενήργησε σωστά» .

Αλλά και για το ζήτημα της κατάργησης της δίκης στη Ροδόπη ο κ. Κοντός, ο οποίος ως βουλευτής της αντιπολίτευσης πριν από το 2004 είχε χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη» την αναγνώριση δικαιωμάτων στη μονή, εμφάνισε ως μόνο υπεύθυνο τον τότε υφυπουργό Οικονομικών. «Το πληροφορήθηκα από τον κ. Δούκα» είπε αναφερόμενος στην απόφαση για κατάργηση της δίκης, στην οποία, όπως τόνισε, είχε πάει «για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους».

Ακολούθησε έντονος διάλογος με τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, την οποία ο υπουργός… επέπληξε για τον πληθυντικό που χρησιμοποίησε για να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Μη μου λέτε εμείς. Αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το για μένα» επέμενε και διακόπτοντάς την επαναλάμβανε στερεότυπα: «Θα σας απαντήσει ο κ. Δούκας» .

Οταν πάντως η βουλευτής του ΠαΣοΚ ζήτησε εξήγηση για το γεγονός ότι ο κ. Δούκας αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει σε φορείς της Ξάνθης πως «θα κοίταζε το θέμα», ενώ στη συνέχεια υπέγραψε την παραχώρηση στη μονή, ο κ. Κοντός τον… δικαιολόγησε λέγοντας: «Πιθανώς δεν το θυμόταν, διότι είχε τους Ολυμπιακούς Αγώνες…». Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εκπροσώπων της Ξάνθης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τότε υπουργό Επικρατείας, τον Σεπτέμβριο του 2004 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κοντός κατέθεσε ότι «ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε αναρμόδιος», ενώ για τον αποκλεισμό των προσκείμενων στην αντιπολίτευση παραγόντων της περιοχής υποστήριξε ότι «ενημερώθηκαν εκ των υστέρων», κάτι που οι ίδιοι έχουν αρνηθεί υποστηρίζοντας ότι «η σύσκεψη κρατήθηκε μυστική».