Σε αγωνία έβαλαν και πάλι οι αγορές τους επενδυτές, με την υψηλή μεταβλητότητα να επανέρχεται αυξάνοντας το ρίσκο στις μετοχές. Στον απόηχο της ραγδαίας κατολίσθησης των δεικτών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, οι λοιπές αγορές του πλανήτη έδωσαν συνέχεια στην πτωτική τάση.

Καθοδικά άνοιξαν και όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά καθώς η αγορά των futures της Wall Street εξέπεμπε θετικά μηνύματα, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές κάλυψαν τις απώλειές τους και πέρασαν σε ανοδική τροχιά, από την οποία όμως απουσίαζε η σταθερότητα και γι΄ αυτό επακολούθησαν συχνές εναλλαγές προσήμων.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν κατόρθωσε να περάσει σε θετικό έδαφος μολονότι περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις εκτεταμένες αρχικές απώλειες 2,86% όταν ο γενικός δείκτης είχε πιεστεί στο χαμηλό των 1.807 μονάδων στο άνοιγμα. Η αντίδραση του γενικού δείκτη από τα χαμηλά κλιμακώθηκε ως το τοπικό υψηλό των 1.854 μονάδων όπου περιόρισε τις απώλειές του στο 0,32%. Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης διεύρυνε και πάλι τις απώλειές του για να κλείσει κοντά στο τοπικό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 1.837,98 μονάδες με απώλειες 1,20%.

Σε ανάλογο ποσοστό 1,22% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ20 στο κλείσιμο, εκτεταμένες απώλειες 2,08% σημείωσε ο δείκτης FΤSΕ40, ενώ κατά 0,53% χαμηλότερα έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ80 δεχόμενος τις μικρότερες πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε αισθητά σε σχέση με τη Δευτέρα και ανήλθε συνολικά στα 137,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,4 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Η πλειονότητα των μετοχών δέχθηκε πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 67 ανοδικές, 141 καθοδικές και 125 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 90 είχαν την… τύχη να διατηρήσουν τις τιμές τους λόγω απουσίας συναλλαγών.

Μετοχές

ΟΠΑΠ: Η πλαγιοανοδική κίνηση μετά το μεσημέρι επέτρεψε στον τίτλο να περάσει σε θετικό έδαφος στα τελευταία λεπτά και με τη βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό της ημέρας, στα 19,16 ευρώ, ενισχυμένος κατά 1,59%.

Εθνική Τράπεζα: Με κέρδη 2% στη θετική φάση της συνεδρίασης έναντι αρχικών απωλειών 4,43%, η μετοχή συνέβαλε στην παροδική βελτίωση του κλίματος στην αγορά, καθώς στη συνέχεια πέρασε σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε στο τοπικό χαμηλό των 13,70 ευρώ με απώλειες 2%.

Fourlis: Η μεταβίβαση του πακέτου που αντιστοιχεί στο 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης έγινε στην τιμή των 4,50 ευρώ και η μετοχή συνέχισε να δέχεται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 8,82% στα 4,96 ευρώ, που αποτελούν νεότερο χαμηλό πλέον των τεσσάρων ετών.

Τράπεζα Κύπρου: Νεότερο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για τη μετοχή, στα 2,88 ευρώ, με απώλειες 1,37%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε ως τα 2,80 ευρώ.

Ιntralot: Τα απογοητευτικά αποτελέσματα και οι εξ αυτών δυσμενείς εκθέσεις προκάλεσαν γενικευμένο ξεπούλημα στη μετοχή, που υποχώρησε στα 3,34 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες 8,74%.

ΕFG Εurobank: Οι ισχυρές πιέσεις στη μετοχή την υποχρέωσαν να επαναλάβει σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων το ιστορικά χαμηλό κλείσιμο των 6,26 ευρώ με απώλειες 3,69%.