Φόβους ότι με τους συνήθεις ρυθμούς και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αντί να επιταχυνθεί, θα μπει σε μακρά «περίοδο παγετώνων» εκφράζει η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινωνγια την Κλιματική Αλλαγή,την Ενέργεια και τις Μεταφορές με χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φαίνεται επιτέλους να ολοκληρώνεται. Και προσθέτουν ότι, αν και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβερνητική Επιτροπή, έχει ήδη καθυστερήσει τόσο πολύ, ώστε η επίτευξη των στόχων του έχει καταστεί πολύ δύσκολη και αμφίβολη υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν, ότι σύμφωνα με την τελευταία διατύπωση των μεταβατικών διατάξεων θα πρέπει να επανελεγχθούν εκατοντάδες έργα συνολικής ισχύος περίπου 4.000 μεγαβάτ, πολλά από τα οποία είναι ήδη πολύ ώριμα και με τον επανέλεγχο κινδυνεύουν να πάνε πολύ πίσω ή ακόμη και να ακυρωθούν. Με τη σημερινή μορφή του, αναφέρουν, το Ειδικό Πλαίσιο αφήνει χώρο για μόλις 3.000 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, όταν ο στόχος για το 2020 είναι της τάξεως των 8.000 μεγαβάτ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση και τον κ. Γ.Σουφλιά να διορθώσει έστω τους πιο ανορθολογικούς από τους περιορισμούς και να προνοήσει για την ομαλή εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου.