ΒΕΝΕΤΙΑ Oι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 22 ετών, με τη στάθμη του νερού να φθάνει το 1,56 μέτρο πάνω από το φυσιολογικό όριο, κυριολεκτικά βούλιαξαν τη Βενετία. Χθες πολλοί από τους δρόμους της «Βασίλισσας της Αδριατικής», ακόμη και η περίφημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, είχαν βυθιστεί στο νερό προτού η στάθμη των υδάτων αρχίσει να υποχωρεί αργότερα. Παράλληλα κύμα κακοκαιρίας πλήττει αρκετές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης. Χαλάζι έπεσε στα περίχωρα της Ρώμης, πολλές ορεινές περιοχές στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία σκεπάστηκαν από τα χιόνια, τα οποία στην Πορτογαλία σε μερικά σημεία έφθασαν ως τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σημειώθηκαν και στην Κροατία, στις Δαλματικές Ακτές, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας η οποία συνοδεύθηκε από θαλασσοταραχή και ανέμους που έπνεαν με μεγάλη ταχύτητα.

ΗΒενετία, πόλη χτισμένη πάνω σε δεκάδες νησιά μιας λιμνοθάλασσας στην Αδριατική, πλήττεται από πλημμύρες περίπου 200 ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο χθες η στάθμη των υδάτων «χτύπησε κόκκινο» καθώς εξαιτίας των ανέμων υπερέβη κατά 1,56 μέτρο το φυσιολογικό όριο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1986, όταν είχε υπερβεί το όριο κατά 1,58 μέτρα.

Αμέσως ετέθη σε λειτουργία ειδικό σύστημα ανυψούμενων ξύλινων διαδρόμων, ενώ από σειρήνες και μεγάφωνα οι αρχές γνωστοποιούσαν σε κατοίκους και τουρίστες ότι εφαρμόζεται σχέδιο συναγερμού για πλημμύρες. Ευτυχώς έπειτα από λίγες ώρες τα νερά άρχισαν να υποχωρούν χάρη στην ξαφνική αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

Ο δήμαρχος Μάσιμο Κατσάρι συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ προειδοποίησε τους τουρίστες που ετοιμάζονταν να επισκεφθούν τη Βενετία να «το ξανασκεφθούν».

«Πρόκειται για σπάνια περίπτωση “aqua alta ” (όπως ονομάζεται το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων στη Βενετία) και καλύτερα να μη βγείτε έξω από τα σπίτια σας, εκτός αν υπάρχει πραγματικά ανάγκη» τόνισε ο κ. Κατσάρι.

«Οσοι ζουν στο ισόγειο αδειάζουν το νερό από τα σπίτια τους με κουβάδες.Το νερό είναι μολυσμένο και μυρίζει,ενώ αφήνει πίσω του κάθε λογής σκουπίδια στους δρόμους καθώς η στάθμη υποχωρεί» είπε η Βρετανίδα Χάνα Μακ Σέιν, η οποία αποκλείστηκε στο διαμέρισμά της, στον δεύτερο όροφο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την απεργία των «πλωτών λεωφορείων» ή «vaporetto», όπως ονομάζονται.