▅ Ενας υπνάκος δίνει ώθηση στη μνήμη

Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά τη μνήμη. Ωστόσο ένας υπνάκος μπορεί να σώσει την κατάσταση καθώς δίνει ώθηση σε ένα είδος μνήμης που μας κάνει δημιουργικούς. Οπως ανέφερε ο δρ Γουίλιαμ Φισμπάιν, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Σίτι στη Νέα Υόρκη, «δεν χρειάζεται απλώς να θυμόμαστε να κοιμόμαστε αλλά κοιμόμαστε για να θυμόμαστε». Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν ένα απλό τεστ σε 20 αγγλόφωνους φοιτητές. Τους έμαθαν μερικές λέξεις στα κινεζικά και στη συνέχεια μια ομάδα εξ αυτών κοιμήθηκε επί 90 λεπτά ενώ μια άλλη όχι. Οπως προέκυψε, οι φοιτητές που πήραν έναν υπνάκο είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις αφότου ξύπνησαν στο να θυμούνται τις νέες λέξεις.

▅ Επικίνδυνη η οδήγηση με χανγκόβερ

Τετραπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος αντιμετωπίζουν όσοι οδηγούν με χανγκόβερ μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ που οδηγεί σε συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η εξάντληση. Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ έδειξε ότι τα άτομα με χανγκόβερ οδηγούσαν 16 χιλιόμετρα/ώρα πιο γρήγορα, άλλαζαν τη λωρίδα τους τέσσερις φορές περισσότερο και παραβίαζαν διπλάσιες φορές τον ΚΟΚ σε σύγκριση με όσα δεν είχαν πιει.

▅ Τα αντιοξειδωτικά δεν σταματούν τη γήρανση

Δίαιτες και κοσμητικά προϊόντα που υπόσχονται επιβράδυνση της γήρανσης χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του University College του Λονδίνου στο επιστημονικό έντυπο «Genes and Development». Οι ερευνητές μελέτησαν νηματώδεις σκώληκες και είδαν ότι ακόμη και όσοι έλαβαν μέσω γενετικής τροποποίησης ισχυρές «αντιοξειδωτικές» ιδιότητες δεν έζησαν περισσότερο από τους υπολοίπους. Οι σκώληκες που τροποποιήθηκαν γενετικώς είχαν την ικανότητα να «καθαρίζουν» πολύ περισσότερες ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό οι οποίες προκαλούν καταστροφή των ιστών. Ωστόσο, όπως προέκυψε, η τακτική αυτή δεν τους χάρισε και πιο μακρά ζωή.