Η «εμφύλια διαμάχη» στα Σκόπια ανάμεσα στον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και στον Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζεται. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ χαρακτήρισε «χάσιμο πολύτιμου χρόνου» την προσφυγή της κυβέρνησης της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδος με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια θετική για τα Σκόπια απόφαση δεν θα εγγυηθεί την πολυπόθητη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θεωρεί ότι η Αθήνα παραβίασε το άρθρο 11 της συμφωνίας που προβλέπει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με το προσωρινό όνομα FΥRΟΜ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel ο κ. Τσερβενκόφσκι επεσήμανε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο στο Βουκουρέστι συνέβη κάτι το οποίο δεν ανέμενε όχι μόνο ο ίδιος αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες της Συμμαχίας. Αυτό όμως που κατά τον σκοπιανό πρόεδρο έχει σημασία είναι ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη μη πρόσκληση της πΓΔΜ ήταν ομόφωνη, προέκυψε από διαβουλεύσεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς σημαίνει, κατά τον κ. Τσερβενκόφσκι, ότι η ένταξη της πΓΔΜ απαιτεί τη θετική στάση και της ελληνικής πλευράς, κάτι που πιθανότατα δεν θα προέλθει από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο – μια διαδικασία που θα κρατήσει πολλά χρόνια.