Κάμψη 19,6% στα κέρδη έπειτα από φόρους εμφάνισαν οι 289 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα εννεαμήνου.

Ακόμη και σε επίπεδο λειτουργικών κερδών καταγράφεται πτώση 1,4% στα 8,89 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 17,3% στα 68,15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από το σύνολο των 289 εισηγμένων, 187 κατέγραψαν κέρδη και 102 ζημιές. Από τις κερδοφόρες, 83 εμφάνισαν αύξηση των κερδών, 89 κάμψη, ενώ 15 επέστρεψαν σε κέρδη. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες, 43 διεύρυναν τις ζημιές τους, 11 τις μείωσαν, ενώ 48 γύρισαν σε ζημιές. «Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών στο γ΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης» σχολιάζει στην έκθεσή της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. «Επειτα από ένα σχετικά ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο η αρνητική εικόνα των εμποροβιομηχανικών κυρίως εταιρειών αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων για την εταιρική κερδοφορία των επόμενων τριμήνων. Στο εννεάμηνο τα 2/3 των εταιρειών εμφάνισαν ζημιές ή μείωση κερδών ενώ στο εξεταζόμενο τρίμηνο 117 εταιρίες εμφανίζουν ζημιογόνο αποτέλεσμα στην τελική γραμμή».

Το περιθώριο καθαρών κερδών στο τρίτο τρίμηνο του έτους για τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες υποχώρησε στο 2,8%, το χειρότερο καθαρό περιθώριο κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιρειών τρίτου τριμήνου από το 2005, η δε συνεισφορά των εταιρειών του εμπορίου διαμορφώθηκε σε 647 εκατ. ευρώ, λίγο παραπάνω από το 38% του συνόλου των κερδών των εταιρειών του ΧΑ.

Εκτός από τους παράγοντες που αποδίδονται στη μειωμένη ζήτηση, στο κόστος πρώτων υλών και στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, μέρος της κάμψης της εταιρικής κερδοφορίας αποδίδεται και στην απροθυμία των εταιρειών να πληρώσουν φόρο (συν τις προκαταβολές) ή μέρισμα την επόμενη χρήση κάνοντας μια διαχείριση της κατάστασης υπέρ της ρευστότητας του ισολογισμού. Στα πρώτα στοιχεία από τον δανεισμό των εταιρειών η αρχική εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στη δομή της κατανομής των υποχρεώσεων. Οι εταιρείες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός) τα οποία είναι αυξημένα κατά 22% από την αρχή του έτους, μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός (+4%) ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες κατά 14% χρηματοδοτώντας τον κύκλο εργασιών (κεφάλαια κίνησης, προκαταβολές, επιταγές κ.λπ.) που κινήθηκε σε περίπου ανάλογα επίπεδα. Σε επιμέρους κλάδους παρατηρείται σημαντική αύξηση των δανειακών υπολοίπων με χαρακτηριστικότερους αυτούς του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου (+30%), της Πληροφορικής (+77%) και των Ιχθυοκαλλιεργειών (+17%).