Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε έκθεσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες στην Ντόχα του Κατάρ. Τιτλοφορείται «Παγκόσμια οικονομική κατάσταση και προοπτικές 2009» και σημειώνει απερίφραστα ότι η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι η χειρότερη κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του ΄30. Οι οικονομικοί αναλυτές του οργανισμού επισημαίνουν ότι το 2009 είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης-0,4% σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της ύφεσης στα ανεπτυγμένα κράτη- κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αν υλοποιηθεί η δυσμενής πρόβλεψη, το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα καταγραφεί συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας από τη δεκαετία του ΄30! Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι επικρατεί «εφησυχασμός» για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Η έκθεση παρουσιάζει τρία σενάρια για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2009. Σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 1% το 2009 έναντι 2,5% το 2008 και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα ποσοστά 3,5%-4% που καταγράφηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη στο 1,6%, ενώ το απαισιόδοξο (ή αλλιώς… εφιαλτικό) σενάριο προβλέπει αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης-0,4%. Το τελευταίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες αν δεν κοπάσει η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και αν δεν επανέλθει ο δανεισμός από πλευράς των τραπεζών σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ Ρομπ Βος ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση. Προσθέτει δε ότι «μέρα με τη μέρα πλησιάζουμε στο απαισιόδοξο σενάριο»…

Οι αναλυτές του ΟΗΕ προτείνουν της άμεση υιοθέτηση ενός συντονισμένου πακέτου μέτρων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα. «Τα μέτρα πρέπει να είναι συναφή,συγκροτημένα,να αλληλοενισχύονται και να ανταποκρίνονται στις αξιώσεις μιας αειφόρου ανάπτυξης» υπογραμμίζει η έκθεση. «Οι πρωτοβουλίες πρέπει να οδηγήσουν σε περισσότερα μέτρα αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής και της ρευστότηταςτα οποία έχουν ήδη υιοθετήσει οι χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης» αναφέρεται επίσης στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι τα οποιαδήποτε μέτρα δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν την προδιαγεγραμμένη πορεία προς της ύφεση. «Φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα σημειωθεί σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες την αμέσως επόμενη περίοδο και δεν προβλέπεται σύντομα ανάκαμψη, ακόμη και αν πετύχει στον στόχο του το πακέτο στήριξης και κινητοποίησης της οικονομίας» συμπεραίνει η έκθεση. Ο ΟΗΕ συνιστά «μια αυστηρότερη ρύθμιση των χρηματαγορών,ένα επαρκές απόθεμα ρευστότητας σε διεθνή κλίμακα,αναθεώρηση του διεθνούς συστήματος διαθέσιμων πόρων και παγκόσμιο συντονισμό για την οικονομία». Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από την οικονομική κρίση, με ένα μέσο αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης-0,5%. Μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ θα καταγράψουν αρνητικό ποσοστό-1%, η ζώνη του ευρώ0,7% και η Ιαπωνία-0,3%.

Οι χώρες με μεταβατική οικονομία θα καταγράψουν αύξηση 4,8% και οι αναπτυσσόμενες χώρες μια αύξηση της τάξεως του 4,6%. Το ποσοστό ανάπτυξης στην Κίνα υπολογίζεται σε 8,4%, χαμηλότερο κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 2007 και κατά 0,7% σε σύγκριση με το 2008. Η ανάπτυξη στην Ινδία, τη Βραζιλία και το Μεξικό προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση 7%, 2,9% και 0,7% αντίστοιχα.