Ξεπέρασε το 8% η πτώση των τιμών του πετρελαίου χθες εξαιτίας της αναβλητικότητας του ΟΡΕC σε ό,τι αφορά την απόφαση για ευθυγράμμιση της παραγωγής του με την (πεσμένη λόγω της κρίσης) ζήτηση. Οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Κάιρο συμφώνησαν να αναθεωρήσουν τα ανώτατα όρια παραγωγής των κρατών-μελών στην επόμενη υπουργική συνάντηση, που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας. Η πτώση των τιμών και πάλι κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι ήταν αναπόφευκτη, καθώς στη συνάντηση του Καΐρου ανεδύθη στην επιφάνεια η μεγάλη πληγή του Οργανισμού: η αδυναμία του να τηρήσει τα συμπεφωνημένα, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στην απομείωση της δυνατότητας του ΟΡΕC να επηρεάσει την αγορά, να λειτουργήσει δηλαδή ως καρτέλ.

Στο Κάιρο οι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του Κόλπου, και κυρίως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να εφαρμόσουν την απόφαση που είχαν λάβει τον Σεπτέμβριο για μείωση της παραγωγής τους συνολικά κατά 520.000 βαρέλια ημερησίως. «Εκείνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε και όχι να αποφασίσουμε νέες μειώσεις των πλαφόν παραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναΐμι σε σαουδαραβική εφημερίδα.

Από τις 11 Ιουλίου, όταν είχε αγγίξει τα 147,27 δολάρια στη νεοϋορκέζικη αγορά, το αργό έχει χάσει το ένα τρίτο της τιμής του. Σχεδόν 100 δολάρια. Ηταν τότε που οι ειδικοί (Goldman Sachs, Αλεξέι Μίλερ και άλλοι) προέβλεπαν άλμα της τιμής στα 200, ακόμη και στα 250 δολάρια το βαρέλι. Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 πρατήρια, ακολουθώντας με καθυστέρηση τις διεθνείς εξελίξεις. Στις 28 Νοεμβρίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,867 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 4,38% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 0,905 στις 21 Νοεμβρίου.

Από τις αρχές του 2004 η διεθνής τιμή της βενζίνης (ΡLΑΤΤS FΟΒ ΜΕD) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 31,55%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 18,60%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 56,65%.

Η διεθνής τιμή της βενζίνης από την αρχή του έτους έχει μειωθεί κατά 59,66% και η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας κατά 26,53%. Σημαντική διαπίστωση είναι ότι από τις αρχές του 2007 ως τις αρχές του 2008 η διεθνής τιμή της βενζίνης είχε αυξηθεί κατά 85,72% ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας κατά 20,28%.