O εφιάλτης της βουτιάς στη ζήτηση την οποία υποδηλώνει η κατάρρευση του βιομηχανικού τομέα στις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης- την αμερικανική, την ευρωοικονομία και τη βρετανική – και οι φόβοι για τις μαύρες προοπτικές του εορταστικού shopping σε όλο τον κόσμο έφεραν και πάλι τον πανικό στις αγορές. Παρά τις δραματικές εκπτώσεις, στις οποίες προχώρησαν οι αμερικανοί επιχειρηματίες, οι λιανικές πωλήσεις που έγιναν το περασμένο τριήμερο στις ΗΠΑ- ένα τριήμερο το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών αγορώνδεν ήταν ικανοποιητικές. Οι φόβοι αυτοί πυροδότησαν το ξεπούλημα των μετοχών των πολυκαταστημάτων-κολοσσών, όπως του Μacy΄s, του Saks και άλλων γιγάντων του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, και μαζί με το συνεχιζόμενο ξεφόρτωμα των μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα βύθισαν τη Γουόλ Στριτ και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ολες οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν με πτώση πάνω από 5%. Ειδικότερα το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με απώλειες 5,19%, 5,88% και 5,59% αντίστοιχα. Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Dow Jones έπεφτε 5,17% και οι δείκτες Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq έχαναν 6,16% και 6,19% αντίστοιχα, περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Από τον πανικό φυγής των επενδυτικών κεφαλαίων από τις μετοχές έχουν επωφεληθεί τα κρατικά ομόλογα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Σημειωτέον ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν νέα πτώση ρεκόρ. Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετούς διάρκειας ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κατρακύλησε στο 2,78%, δηλαδή σε επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από το 1962, όπου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άρχισε επισήμως να τα καταγράφει. Τα «μαύρα» βιομηχανικά στοιχεία και ο αυξανόμενος κίνδυνος της αμερικανικής οικονομίας να βρεθεί αγκαλιά με τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού έχουν καταστήσει περιζήτητα τα 2ετούς, 10ετούς και 30ετούς διάρκειας κρατικάά ομόλογα.
Ιδιαίτερα δυσοίωνα ήταν τα χθεσινά στοιχεία. Η βιομηχανική δραστηριότητα από τις ΗΠΑ ως τη ζώνη του ευρώ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική σημείωσε κάθετη πτώση.
Στην ευρωζώνη βούτηξε στο 35,6 τον Νοέμβριο από 41,1 τον Οκτώβριο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ από τη στιγμή που όλα τα επί μέρους στοιχεία, όπως οι παραγγελίες για εξαγωγές, σημείωσαν πτώση ρεκόρ. Αλλά και στη Βρετανία ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε με ρυθμούς ρεκόρ. Στη Σουηδία η βουτιά του βιομηχανικού δείκτη στο 33,1 τον Νοέμβριο τρόμαξε την κεντρική τράπεζα της χώρας τόσο πολύ ώστε να επισπεύσει κατά δύο εβδομάδες τη συνεδρίασή της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Λέγεται ότι αύριο που συνεδριάζει η Τράπεζα της Σουηδίας θα προχωρήσει σε μια μείωση ενδεχομένως και της τάξεως των 100 μονάδων βάσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τα οποία και βρίσκονται στα υψηλά επίπεδα του 3,75%.
Θύμα της θυελλώδους πιστωτικής κρίσης, η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον δείκτη ΙSΜ- μηνιαίος δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας- έδειξαν ότι στο σύνολό του ο δείκτης κατρακύλησε με τους ταχύτερους ρυθμούς τα τελευταία 26 χρόνια και διαμορφώθηκε στο 36,2 τον Νοέμβριο από 38,6 τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει μικρότερη συρρίκνωση του βιομηχανικού δείκτη.
Και το χειρότερο είναι ότι ο επί μέρους δείκτης που μετράει την απασχόληση βούτηξε κάτω από τα επίπεδα του 35. Αυτό που φοβίζει τους traders είναι το περαιτέρω πλήγμα που θα υποστεί η ήδη πεσμένη ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών.