Με εκπτώσεις και παντός είδους προσφορές επιχειρούν από χθες οι έμποροι να δελεάσουν τους φοβισμένους καταναλωτές και να δημιουργήσουν γιορταστικό κλίμα στην αγορά, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατορθώσουν να «ζεστάνουν» και τα… ταμεία των επιχειρήσεών τους. Η καταναλωτική «συστολή» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, απότοκος των φόβων για τα μελλούμενα του 2009, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις εμπορικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, οι οποίες εν προκειμένω παίζουν το «τελευταίο τους χαρτί» εν όψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς, δηλαδή «σπάζουν» τις τιμές ευελπιστώντας ότι θα κατορθώσουν να πείσουν τους καταναλωτές να «ρίξουν» στην αγορά τον 13ο μισθό. Το ενδιαφέρον, όμως, συνίσταται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια εμπορική πρακτική η οποία αγγίζει το σύνολο της αγοράς και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις εμπορικών επιχειρήσεων και τούτο συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Τριβές για τους ελέγχους
Εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης παραπαίει, σύμφωνα τουλάχιστον με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου. Σε σχετική ανακοίνωση που αναφέρεται στην υπό συγκρότηση Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς γίνεται λόγος για « κρούσματα παραδιοίκησης που εκπορεύονται από την ίδια πολιτική ηγεσία και εκφράζονται από τους συμβούλους της σε θέματα ελέγχου αγοράς ». Για αυτό τον λόγο αρνούνται να συνεργαστούν για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας, ενώ προειδοποιούν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εν μέσω της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η σκοπιμότητα για την ίδρυση της νέας υπηρεσίας είναι «οι προσλήψεις 200… ημετέρων», αλλά και η επικοινωνιακή προβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης οι υπάλληλοι αναφέρουν ότι η νέα υπηρεσία δεν θα συνδέεται με τις αγορανομικές διευθύνσεις του υπουργείου, δεν ορίζεται στον νόμο η δυνατότητα παραπομπής από την ΥΠΕΑ παραβάσεων περί ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και επικεφαλής της θα βρίσκεται ειδικός γραμματέας, δηλαδή ένας ακόμη πολιτικός προϊστάμενος, πέραν του υπουργού και του υφυπουργού.

Ακόμη, καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις κανονίζονται από σύμβουλο του υφυπουργού, ο οποίος μάλιστα μετέχει σε αυτούς, και φυσικά όλες οι κοστολογικές αναλύσεις και οι συμφωνίες των εταιρειών έρχονται μόνο στο γραφείο του υφυπουργού και όχι στις αρμόδιες διευθύνσεις.