Εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, καθώς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους κεφάλαια, τη στιγμή που καταβάλλουν αυξημένες πληρωμές για τόκους. Αιτία φυσικά η πιστωτική κρίση που έχει κάνει τις τράπεζες πιο επιλεκτικές στις χρηματοδοτήσεις τους, σε σημείο που ακόμη και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να διατυπώνουν παράπονα για τη συμπεριφορά των τραπεζών. «Οι τράπεζες μάς έχουν γυρίσει την πλάτη» αναφέρουν, περιγράφοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Το ζήτημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και του κυβερνητικού πακέτου των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας θα απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο , ο οποίος θα τον επισκεφθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί. Οι εταιρείες που στο εξάμηνο βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις διατηρούν το προβάδισμα, ενώ αρκετές από αυτές συνεχίζουν να τις αυξάνουν. Την ίδια ώρα το κονδύλι «χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα καταβεβλημένα» που αποτυπώνει την κατάσταση των ταμειακών ροών των εισηγμένων είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες πληρώνουν υψηλούς τόκους. Η εξέλιξη αυτή πιέζει την κερδοφορία και δημιουργεί ερωτήματα για το τι θα γίνει αν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει και η πιστωτική κρίση επιδεινωθεί.
Παράλληλα λόγω της οικονομικής στενότητας αυξάνεται και το κονδύλι «Απαιτήσεις» από πελάτες, το οποίο δείχνει πως οι εταιρείες δυσκολεύονται να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Τα πρώτα σημάδια ήταν ορατά στο εξάμηνο και η κατάσταση επιδεινώθηκε στο εννεάμηνο, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να μεγεθυνθεί στο 12μηνο. Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα του συστήματος, ενώ ζητούμενο είναι να καταλήξει σε επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια προκειμένου να τονωθεί η αγορά. Αυτό είναι και το μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημιουργεί τους μηχανισμούς ελέγχου ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα φθάσουν στους κλάδους της οικονομίας που έχουν ανάγκη.
Εν τω μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έναντι εξασφαλίσεων (ομόλογα κτλ.) κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ. Εκτιμάται όμως ότι οι εξασφαλίσεις του συστήματος μειώνονται και μαζί τους τα περιθώρια άντλησης κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Η Εθνική την περασμένη Παρασκευή προέβη στην έκδοση δύο σειρών καλυμμένων ομολογιών ποσού 1 δισ. ευρώ η καθεμιά, διάρκειας πέντε και έξι ετών αντίστοιχα και με ετήσιο επιτόκιο ΕΚΤ πλέον περιθωρίου 0,65% και 0,70% αντίστοιχα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών ως 10 δισ. ευρώ, με κύρια εξασφάλιση στεγαστικά δάνεια.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο σειρές αξιολογήθηκαν από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης Μoody΄s και Fitch με την ανώτερη πιστοληπτική διαβάθμιση Αaa και ΑΑΑ αντίστοιχα. Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου, διατέθηκαν με ιδιωτική τοποθέτηση και επαναποκτήθηκαν στην ίδια τιμή έκδοσης με σκοπό την επαναδιάθεσή τους σε θεσμικούς επενδυτές ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Ως την επαναδιάθεσή τους οι καλυμμένες ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια για την άμεση άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.