Περιορισμένα περιθώρια παροχών

Σε επίπεδο-ρεκόρ αυξάνεται το κόστος δανεισμού του Δημοσίου

Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει εκτοξευθεί σε επίπεδο-ρεκόρ, όπως δείχνουν οι διαφορές επιτοκίων ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που δείχνει τις ανησυχίες για την αύξηση του κρατικού χρέους και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Σε επίπεδο άνω του 1,5% έχει εκτοξευθεί η διαγορά με την οποία δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο έναντι του γερμανικού, έναντι μόλις 0,30% πριν από ένα χρόνο περίπου, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Η αύξηση του κρατικού χρέους (σε απόλυτα μεγέθη), η διεύρυνση των ελλειμμάτων και το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου στήριξης των τραπεζών είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές απαιτούν υψηλότερο τόκο από το ελληνικό Δημόσιο.

Η διαφορά του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 1,68%.

Αυτή η διαφορά (spread) ήταν 0,83% στις 19 Σεπτεμβρίου, 0,71% στις 17 Μαρτίου και μόλις 0,25% στα τέλη Ιουνίου του 2007.

Η διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων παρατηρείται και στα κρατικά ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όχι όμως στην έκταση που έχει σημειωθεί στα ελληνικά.

Η αύξηση του κόστος δανεισμού και του κόστους αποπληρωμής του χρέους περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές παροχές προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk