Υπό τη βαριά σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και με αναπτερωμένο το ηθικό έπειτα από την ευνοϊκή υποδοχή από τον ΟΗΕ των «φιλόδοξων» προτάσεων του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου άρχισε τη Δευτέρα τις εργασίες της η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από το Πόζναν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Η Πολωνία, η οποία εξαρτά σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές της ανάγκες από τον άνθρακα, επιδιώκει μία συναινετική διαδικασία εν όψει της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία οι «27» φιλοδοξούν να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου για
τη μείωση, ως το 2020, των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
«Απίστευτη πρόκληση»
Περίπου 10.600 αντιπρόσωποι από 186 χώρες, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες θα διερευνήσουν από την 1η έως τις 12 Δεκεμβρίου τις δυνατότητες ενός διαύλου επικοινωνίας ενόψει της υπογραφής ενός νέου συμφώνου στην Κοπεγχάγη το 2009, που πρόκειται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
«Θα είναι μία απίστευτη πρόκληση» το να καταφέρουμε μία τόσο πολύπλοκη συμφωνία μέσα σε ένα έτος κι ενώ ο κόσμος μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30, τόνισε ο Ίβο ντε Μπουρ, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κι ο Δανός ομόλογός του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επρόκειτο να μιλήσουν πρώτοι στην εναρκτήρια τελετή, ακολουθούμενοι από ειδικούς του ΟΗΕ. Μέλη των οργανώσεων WWF και Greenpeace σχεδιάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο υπέρ μίας ενεργότερης δράσης για την προστασία του κλίματος.
Ο Ντε Μπουρ εξήρε τη «φιλόδοξη» βούληση του Ομπάμα να επιχειρήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 έως το 2020, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου δράσης για να αποφευχθούν οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι ακόμη σφοδρότερες καταιγίδες και η αύξηση της επιφάνειας των θαλασσών.
Οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων από τις ΗΠΑ είναι σήμερα κατά 14% αυξημένες σε σχέσει με τα επίπεδα του 1990. Η πολιτική που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, προέβλεπε σχετική μείωση μόνον το 2025. «Αναμένω ο Γερουσιαστής Ομπάμα να κάνει ό,τι σχεδιάζει να κάνει: να επιδείξει ηγετική πυγμή σ’ εθνικό επίπεδο», τόνισε ο ντε Μπουρ.
Ο ίδιος τόνισε πως η οικονομική επιβράδυνση προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να ανασχεδιασθεί η παγκόσμια οικονομία, αλλά προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην προστρέξουν σε «φτηνές και βρώμικες» επιλογές, επενδύοντας σε ρυπογόνους ηλεκτρικούς σταθμούς που εργάζονται με άνθρακα. «Θα πρέπει να στοχεύσουμε σ’ ευκαιρίες για μία πράσινη ανάπτυξη», τόνισε.
Στην Ευρώπη ιδιαίτερα, η ύφεση έχει προκαλέσει αμφιβολίες ως προς το κόστος του στόχου της ΕΕ για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του ’90. Η διοργανώτρια χώρα της διάσκεψης Πολωνία, η οποία κατά 93% προμηθεύεται την ενέργειά της από τις μονάδες άνθρακα κι η Ιταλία, ηγούνται μίας προσπάθειας για χαλάρωση του σχετικού στόχου, ο οποίος αναμένεται να εξετασθεί και να κυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11-12 Δεκεμβρίου.