▅ Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι η ουσία Ε128 είναι δυνητικώς καρκινογόνος, καθώς ενοχοποιείται για βλάβες στο DΝΑ
▅ Η Ε128 χρησιμοποιείται σε ζωικά προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν 100% κρέας προκειμένου να προσδώσει κόκκινο χρώμα
▅ Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής στις 20 Ιουλίου, ενώ η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει την απαγόρευση χρήσης της ουσίας
Επικίνδυνη για την υγεία χρωστική ουσία χρησιμοποιείται σε ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα. Πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως μαρμελάδες (τύπου ζελέ), λουκάνικα τύπου Φραγκφούρτης, χάμπουργκερ και άλλα συντηρημένα ζωικά τρόφιμα (ζαμπόν, μορταδέλα κ.ά.), αλκοολούχα ποτά, δημητριακά πρωινού (με κομματάκια φρούτων) περιέχουν τη χρωστική Red 2G ή Ε 128 ή χρωστική ανιλίνης. Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Εuropean Food Safety Αuthority, ΕFSΑ), η ουσία ανήκει στην κατηγορία των δυνητικώς καρκινογόνων όσον αφορά τον άνθρωπο, καθώς ενοχοποιείται για βλάβες στο DΝΑ, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής από πειράματα σε ζώα. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ συνδέεται και με την υπερκινητικότητα των μικρών παιδιών.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμφωνα με παράγοντες στον χώρο των τροφίμων νέος πανικός έρχεται στην αγορά, καθώς το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει την απαγόρευση χρήσης της ουσίας στα τρόφιμα.

Τα χημικά πρόσθετα άρχισαν να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΕFSΑ πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν είχε εντοπιστεί χρωστική Sudan 1 – η χρήση της ουσίας στα τρόφιμα είχε από το 2005 απαγορευθεί- σε παρτίδα σκόνης τσίλι. Η σκόνη είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή Worcester Sauce, η οποία στη συνέχεια προστέθηκε σε σούπες, πίτσες και προμαγειρεμένα φαγητά και κατέληξε στα ράφια σουπερμάρκετ σε πολλές χώρες (Αμερική, Καραϊβική και Ευρώπη). Η ευρωπαϊκή αρχή έφθασε και στο Ε128, στο πλαίσιο ανασκόπησης διάφορων προσθετικών ουσιών που ανευρίσκονται στα τρόφιμα τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Red 2G χρησιμοποιείται κυρίως σε φθηνά ζωικά μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία δεν περιέχουν 100% κρέας, ή σε «ψεύτικες» μαρμελάδες, προκειμένου να τους προσδώσει κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα

με τους ειδικούς, η επίμαχη χρωστική χρησιμοποιείται κυρίως από μικρές βιοτεχνίες ή κρεοπώλες, καθώς πρόκειται για μια φθηνή «βαφή». Οπως διευκρινίζουν οι ερευνητές του ΕFSΑ, πολλοί παραγωγοί μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι τη χρησιμοποιούν, καθώς περιέχεται σε μείγμα μπαχαρικών που προστίθεται στην παρασκευή λουκάνικων ή μπιφτεκιών.

Οι ειδικοί της ΕFSΑ προέβησαν στις δηλώσεις ύστερα από ανασκόπηση επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το Ε128, η οποία έδειξε ότι προκαλεί όγκους σε ποντίκια και πιθανώς να έχει την ίδια επίδραση και στον άνθρωπο. Πρόκειται για χημική ουσία που διασπάται στο έντερο. Με βάση τα στοιχεία οι αρμόδιοι της Αρχής έκριναν ότι δεν μπορούν να θέσουν ανώτατο όριο ασφαλείας για κατανάλωση της ουσίας από τους ανθρώπους. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, δεν μπορεί κανείς να ελέγξει την ποσότητα και τον αριθμό των προϊόντων με Ε128 που καταναλώνει ένας άνθρωπος. «Για παράδειγμα,ένας εργαζόμενος που βρίσκεται όλη την ημέρα στο γραφείο του και δεν έχει τη δυνατότητα

να καταναλώσει “σπιτικό” φαγητό,τρέφεται ως επί το πλείστον με σάντουιτς,πίτσες,χάμπουργκερ, αναψυκτικά, τα οποία συνολικά ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο» εξηγεί. Οι ερευνητές μελέτησαν πλήθος στοιχείων σχετικά με το Red 2G, τα οποία είχαν δημοσιευθεί από το 1999 ως και σήμερα, και διεπίστωσαν ότι η χρωστική αυτή που δίνει στο κρέας καφέ χρώμα όταν αυτό ψηθεί, μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε μια δηλητηριώδη ουσία που ονομάζεται ανιλίνη. «Βασισμένο στις μελέτες σε ζώα,το πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανιλίνη πρέπει να θεωρηθεί καρκινογόνος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕFSΑ. Η ουσία μετατρέπεται στον οργανισμό στην ελαιώδη ουσία ανιλίνη, η οποία προκάλεσε καρκίνο όταν χορηγήθηκε με ένεση σε αρουραίους και ποντίκια. Με βάση το ότι η ανιλίνη μεταβολίζεται με παρόμοιο τρόπο στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανή πρόκληση καρκινογένεσης και στον άνθρωπο. Ετσι, η ευρωπαϊκή αρχή πετάει στα… σκουπίδια την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη της χρωστικής Red 2G, η οποία είχε οριστεί σε 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη διερεύνηση δείχνει ότι η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται κυρίως στη Βρετανία και στην Ιρλανδία, ωστόσο το εύρος της χρήσης της δεν είναι ακόμη γνωστό. Στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι αντιπρόσωποι μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν χρωστικές, αρωματικές και άλλες ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, δεν δέχθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο «Βήμα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Βλέμμας δήλωσε ότι ο φορέας ως χθες το απόγευμα δεν είχε ενημερωθεί από την ΕΕ.

Η χρήση της ουσίας έχει ήδη απαγορευθεί σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Αυστρία, Καναδά, Ιαπωνία, Νορβηγία, Σουηδία και Ιρλανδία. Και αυτό διότι «μελέτες την έχουν ενοχοποιήσει και στο παρελθόν για βλάβες στο DΝΑ,για αλλεργίες, για αναιμία, ενώ θεωρείται ύποπτη και για την υπερκινητικότητα των μικρών παιδιών» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ν. Κατσαρός.