Την πρώτη τετραετία ο στόχος δεν επετεύχθη. Η επανίδρυση του κράτους, αν και αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης και από τις βασικότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, αποδείχθηκε κενό γράμμα.


Αντί μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής κρατικής μηχανής, οι πολίτες είδαν μια γερασμένη και αναχρονιστική δημόσια διοίκηση να δοκιμάζει τα όριά της κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαϊών του καλοκαιριού. Ποτέ άλλοτε η ανάγκη για ριζικές αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του κράτους δεν υπήρξε τόσο επιτακτική και επιβεβλημένη απ’ όσο σήμερα.


Το μεγάλο στοίχημα της εκ βάθρων αναδιοργάνωσης, της ίασης του «μεγάλου ασθενούς» κατά την έκφραση του κ. Καραμανλή καλείται να κερδίσει ο υπουργός Εσωτερικών, Προεδρίας και Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλος. Ενισχυμένος με επιπλέον αρμοδιότητες, ο νέος υπερυπουργός της κυβέρνησης δικαίως χαρακτηρίστηκε «κλειδοκράτορας», ο άνθρωπος που κατέχει τα κλειδιά του κράτους.


Πρώτο τη τάξει υπουργείο επί πολλές δεκαετίες το Εσωτερικών, τα τελευταία χρόνια είδε την πρωτοκαθεδρία του να αμφισβητείται από το κραταιό υπουργείο Οικονομικών και το λαμπερό υπουργείο Εξωτερικών.


Ο χρόνος όμως έχει γυρίσματα. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα η τάξη αποκαταστάθηκε με τον προσήκοντα τρόπο. Αν οι μεν έχουν… τον «τσάρο» τους, οι δε μπορούν πλέον να υπερηφανεύονται ότι έχουν… τον «κλειδοκράτορά» τους.


* Οχύρωση της χώρας


Είναι απολύτως λογικό. Στις διοικητικές αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών προστίθενται τώρα και οι επιχειρησιακές ευθύνες για την πάταξη του εγκλήματος, την ανασύνταξη των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και των άλλων θεμάτων δημόσιας ασφαλείας. Ενώ στον τεράστιο κατάλογο των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων υπάγονται πλέον και οι νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής με τις οποίες αναμένεται να ασχοληθεί ευθύς αμέσως.


Πρώτη προτεραιότητα του νέου υπερυπουργού της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και πολιτικής προστασίας κατά τα πρότυπα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, ο κ. Παυλόπουλος ανέλαβε με εντολή του Πρωθυπουργού να συντάξει και να υλοποιήσει το νέο «στρατηγικό σχέδιο» της χώρας για την αποτελεσματική θωράκιση της κοινωνίας και την ουσιαστική προστασία του πολίτη.


«Πρέπει να πάψει η χώρα μας να είναι ανοχύρωτη στις πάσης φύσεως θεομηνίες και στις ανθρώπινες παρεμβάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές του σύγχρονου κράτους πρόνοιας και προξενούν συνεχείς αρρυθμίες στη λειτουργία του» είναι το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας.


Με αυτά τα θέματα να παραμένουν ανοικτά ακόμη για τη χώρα μας, γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Παυλόπουλος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εγκατασταθεί στον 7ο όροφο του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, στο γραφείο του μέχρι πρότινος υπουργού Δημόσιας Τάξης. «Το εύρος των επικείμενων αλλαγών έπρεπε να γίνει απολύτως σαφές, ομοίως και το πολιτικό πρόσωπο που θα εγγυηθεί την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων» σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών.


* Εγερτήριο σάλπισμα


Παρ’ ότι η τοποθέτηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Π. Χηνοφώτη στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών σηματοδότησε την απόφαση του κ. Καραμανλή να ηχήσει το εγερτήριο σάλπισμα στις μάχιμες υπηρεσίες, κρίθηκε σκόπιμο το εγχείρημα της «ανασύνταξης όλων των δυνάμεων» να συνοδευτεί από τις πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η παρουσία του κ. Παυλόπουλου.


Η επισήμανση σχετίζεται με τον προβληματισμό που προκάλεσε σε ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) η έλευση του ναυάρχου, η οποία κατά την άποψή τους προτάσσει την ανάγκη εφαρμογής ενός στρατιωτικού μοντέλου διοίκησης, την ανάγκη να «δέσει» το πλαδαρό σώμα της Αστυνομίας.


«Η τοποθέτηση του κ. Χηνοφώτη φοβάμαι ότι υποκρύπτει την απλοϊκή θεώρηση ότι ο στρατηγός, εν προκειμένω ο ναύαρχος, θα εμφυσήσει στο… ράθυμο αστυνομικό προσωπικό τη στρατιωτική πειθαρχία» επισημαίνει ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα πολιτικών ασφάλειας και εν ενεργεία αστυνομικός διευθυντής κ. Γ. Παπακωνσταντής. «Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα. Είναι κρίμα να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η ενοποίηση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών».


Στο ίδιο πνεύμα και ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής κ. Θ. Κατερινόπουλος. «Αντί να συζητούμε για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα εγκληματολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα που προσέφερε το Σχέδιο «Καποδίστριας», αντί να δούμε πώς θα απαλλαγεί η ΕΛ.ΑΣ. από μια σειρά εξωαστυνομικών καθηκόντων, μιλάμε για το δέος που προκαλεί ο παιδονόμος στα παραστρατημένα παιδιά»!


Με διαφορετικά ωστόσο συναισθήματα και απόψεις υποδέχτηκαν τον κ. Χηνοφώτη τα ανώτατα στελέχη του Μεγάρου της Κατεχάκη και ιδιαιτέρως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αν. Δημοσχάκης. Εν αντιθέσει με τις ανησυχίες πολλών εκ των υφισταμένων τους, οι ίδιοι θεωρούν ότι η συνεργασία τους με τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς διαπνέονται από τις ίδιες επιχειρησιακές αρχές και μιλούν την ίδια γλώσσα.


Στο επίκεντρο οι πιθανές αλλαγές ηγεσίας


Στο κλίμα των προσδοκιών και των προβληματισμών που διαμόρφωσε η απορρόφηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το υπουργείο Εσωτερικών κορυφώνονται οι συζητήσεις για τις αλλαγές στα πρόσωπα που ηγούνται της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η μεγάλη έκπληξη εντούτοις ήλθε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς έγινε δεκτή τελικώς από την πολιτική ηγεσία η παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Π. Φούρλας. Ενόσω συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πλήρωση της θέσης του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα πηγαδάκια με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν και παίρνουν. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι δεν ήλθε για να αλλάξει πρόσωπα δεν φαίνεται να έπεισαν τους ένστολους υφισταμένους του.


Αρχικώς στα γραφεία των αδημονούντων στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. ακουγόταν ως επικρατέστερο σενάριο η αποστράτευση του κ. Δημοσχάκη και η διενέργεια έκτακτων κρίσεων. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για έκφραση προσωπικών επιθυμιών παρά για ειλημμένες αποφάσεις» υπογραμμίζουν συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Το γεγονός ότι ο κ. Δημοσχάκης κατάφερε να επιβιώσει σε δύο απόπειρες αποκεφαλισμού του από τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα φαίνεται ότι δεν έπεισε τους… εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι μπορεί όχι μόνο να παραμείνει στη θέση του, αλλά να βγει και αναβαθμισμένος. Την ίδια στιγμή στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα πράγματα δείχνουν να έχουν προ πολλού αποσαφηνιστεί, καθώς κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν επιβεβλημένη την αντικατάσταση του κ. Α. Κόη μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές του καλοκαιριού. «Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» υπογράμμιζαν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, θυμίζοντας την απάντηση που είχε δώσει ο κ. Καραμανλής για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών…