Από τον Ιανουάριο του 1965 η CIA ήταν ήδη ενήμερη ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σχεδίαζε να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί. Αυτό που όλοι είχαν υποπτευθεί τότε, ότι δηλαδή η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, η διαβόητη CIA, γνώριζε τις κινήσεις του βασιλιά την ταραγμένη περίοδο του 1965, που οδήγησαν στην αποστασία και στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, επιβεβαιώνεται από το απόρρητο τηλεγράφημα της CIA με τον τίτλο «Σχέδια του βασιλέως Κωνσταντίνου να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Παπανδρέου», με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 1965, που αποκάλυψαν χθες «Τα Νέα». Αυτό που το τηλεγράφημα δεν αναφέρει (πώς θα μπορούσε άλλωστε) είναι με ποιον τρόπο οι αμερικανικές υπηρεσίες βοήθησαν τον βασιλιά να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.


Το τηλεγράφημα της CIA, το οποίο έχει λογοκριθεί προτού δοθεί στη δημοσιότητα και έχει καλυφθεί με ταινία λογοκρισίας ο τόπος και η ημερομηνία της πληροφορίας καθώς και το όνομα της πηγής των πληροφοριών, είναι αντίγραφο του πρωτοτύπου που βρίσκεται στα αρχεία της προεδρικής βιβλιοθήκης «Λίντον Τζόνσον», ο οποίος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα: «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος σχεδιάζει να ασκήσει πίεση, χωρίς όμως να απαιτήσει, στον Ελληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί στο εγγύς μέλλον, πιθανόν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 1965». Εδώ η CIA έπεσε ελαφρώς έξω στις εκτιμήσεις της, καθώς η αποπομπή του Παπανδρέου έγινε τελικά στις 15 Ιουλίου. Το τηλεγράφημα εμφανίζει τον βασιλιά ως «εξαιρετικά οργισμένο» με την απόφαση της κυβέρνησης που είχε ζητήσει την παραίτηση του 60% των αξιωματικών της Χωροφυλακής. Κατά τη CIA: «Ο βασιλεύς θεωρεί την απόφαση αυτή ως άλλη μια κίνηση από τον Παπανδρέου να ισχυροποιήσει τη δύναμή του με την τοποθέτηση δικών του ανθρώπων» και πιστεύει ότι «η κίνηση της κυβερνήσεως προς τα αριστερά και η εμφανής άνοδος των αριστερών δραστηριοτήτων είναι επικίνδυνες εξελίξεις και ότι (μια) προληπτική ενέργεια πρέπει να ξεκινήσει τώρα».


Η CIA, ως συνήθως άριστα ενημερωμένη, γνωρίζει ακόμη και το όνομα του διαδόχου του Παπανδρέου. Αναφέρει σχετικά: «Ως διάδοχο του Παπανδρέου – η τελική επιλογή είναι ακόμη αδιαμόρφωτη – ο βασιλεύς φαίνεται ότι έχει αποφασίσει υπέρ του νυν αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Στέφανου Στεφανόπουλου, από τον οποίο εζήτησε να βολιδοσκοπήσει κύρια στελέχη της ΕΚ και της ΕΡΕ προκειμένου να εκτιμήσει το σύνολον των δυνάμεων που θα διέθετε ο Στεφανόπουλος για τον σχηματισμό κυβερνήσεως». Και όντως ο Στεφανόπουλος έγινε πρωθυπουργός στις 17 Σεπτεμβρίου 1965 στηριζόμενος στις ψήφους των αποστατών της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΡΕ. Ως κύριος μοχλός των επικείμενων αλλαγών αναφέρεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον οποίον, σύμφωνα με τη CIA, «ο βασιλεύς ή ένας εκ των εκπροσώπων του ευρίσκεται σε απ’ ευθείας επαφή».


Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό τηλεγράφημα, το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις μετέπειτα εξελίξεις, «τα σχέδια του βασιλέως να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Παπανδρέου περιλαμβάνουν μια σειρά επιθέσεων εναντίον του πρωθυπουργού και του υιού του Ανδρέα, μέσω του Πάνου Κόκκα», του εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» που στήριζε ανοιχτά τον Κ. Μητσοτάκη. Το τηλεγράφημα προειδοποιεί ότι «οι επιθέσεις από την εφημερίδα του Κόκκα «Ελευθερία» θα αρχίσουν σε δύο ή τρεις εβδομάδες» και ότι «ο βασιλεύς θέλει να καταστρέψει την εικόνα του Παπανδρέου με τις επιθέσεις αυτές».