«Δεν ξέραμε τι λέγαμε! Είναι σαφές ότι η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να μας δώσει τους Αγώνες» ομολογούν κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής κοιτάζοντας ξανά τον φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Αγώνες που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μόνο μακρινή συγγένεια έχουν με αυτούς που διεκδικήσαμε. Από τον Σεπτέμβριο του 1997 που αναλάβαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως σήμερα έχουν αλλάξει χωροθετήσεις, μακέτες, διαστάσεις εγκαταστάσεων, η φιλοσοφία του σχεδιασμού και οι προϋπολογισμοί των έργων. Κάποια έργα, π.χ. η εγκατάσταση του σλάλομ, τα pavillons στο Φάληρο, ο Ιππόδρομος και ο Αγιος Κοσμάς, μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση. Τελικώς γίνονται με δαπάνες του Δημοσίου. Το κόστος των έργων αυτών στον φάκελο ήταν υποτιμημένο και μάλιστα η τιμή ορισμένων ήταν ανά τ.μ. 50.000 δρχ.! Για ορισμένα δεν υπήρχαν μακέτες αλλά χρωματιστά σκίτσα, ενώ έλειπε η κοστολόγηση για τα έργα στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των μεταφορών (π.χ., τραμ, ΗΣΑΠ) και της ασφάλειας. Το Ιππικό Κέντρο και το Ολυμπιακό Χωριό στον φάκελο ήταν εγκατεστημένα σε δασικές εκτάσεις, ενώ στον τομέα της φιλοξενίας η ΔΟΕ είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όχι μόνο υπήρχε επάρκεια δωματίων στην Αθήνα αλλά ήταν διαθέσιμες 100.000 εξοχικές κατοικίες. Τα χρονοδιαγράμματα δε είχαν υπολογιστεί με δεδομένο ότι εντός τριών μηνών(!) θα είχε ψηφιστεί και δημοσιευθεί ο ολυμπιακός νόμος, θα είχε ιδρυθεί και στελεχωθεί η «Αθήνα 2004», θα είχαν εκπονηθεί οι μελέτες των έργων, οι προεγκρίσεις χωροθέτησης, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και οι δημοπρατήσεις των έργων! Αυτό θα έπρεπε ίσως να είχε ανησυχήσει την κυβέρνηση για να μην αφήσει να χαθούν περισσότερο από δύο χρόνια προετοιμασίας. Οταν άρχισαν οι μελέτες των έργων ο σχεδιασμός ορισμένων ήταν πολύ υψηλών προδιαγραφών, όπως π.χ. το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο. Η κλειστή αίθουσα σκοποβολής που σχεδιάστηκε είναι μοναδική στον κόσμο, με αποτέλεσμα η Διεθνής Ομοσπονδία να αλλάξει τον κανονισμό και στο εξής να επιβάλλονται οι κλειστές αίθουσες στις Ολυμπιάδες. Ο κανονισμός άλλαξε και για το κανόε-καγιάκ-σλάλομ, η Ομοσπονδία ενθουσιάστηκε με την πρωτοτυπία της εγκατάστασης και επέτρεψε τη χρήση και θαλασσινού νερού στο αγώνισμα. Ολα αυτά σημαίνουν περισσότερες μόνιμες κατασκευές που ανεβάζουν το κόστος των Αγώνων. Ετσι από τη μία δεχόμαστε συγχαρητήρια, από την άλλη όμως η ΔΟΕ δεν κρύβει την ανησυχία της για το υψηλό κόστος της διοργάνωσης διότι, αν οι Αγώνες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, θα δυσκολευθεί στο μέλλον να πουλήσει το «προϊόν» της σε άλλες μικρές χώρες.


ΦΑΛΗΡΟ Τι απέγινε το Πολυδύναμο


Ο φάκελος διεκδίκησης προέβλεπε τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στον χώρο του Ιπποδρόμου, ο οποίος θα μεταφερόταν, και τριών γυμναστηρίων στο φαληρικό μέτωπο. Το Πολυδύναμο Κέντρο θα ήταν μόνιμη κατασκευή και θα φιλοξενούσε επτά αθλήματα σε pavillons, τα οποία θα ήταν έτοιμα το καλοκαίρι του 2002.


* Τζούντο, 8.000 θέσεων, κόστους 23 εκατ. δολ. (6,9 δισ. δρχ.).


* Πάλη, 8.000 θέσεων, κόστους 1 εκατ. δολ. (300 εκατ. δρχ.).


* Πυγμαχία, 10.000 θέσεων, κόστους 23,4 εκατ. δολ. (4 δισ. δρχ.).


* Ξιφασκία, 8.000 θέσεων, κόστους 22,7 εκατ. δολ. (6,7 δισ. δρχ.).


* Χάντμπολ (προκριματικοί), 15.000 θέσεων, κόστους 23 εκατ. δολ. (6,9 δισ. δρχ.).


* Τάε-κβον-ντο (και προκριματικοί βόλεϊ), 10.000 θέσεων, κόστους 22,8 εκατ. δολ. (6,8 δισ. δρχ.).


* Βόλεϊ, 10.000 θέσεων. Το βόλεϊ έχει πάει στο ΣΕΦ, όπου θα γίνουν και οι προκριματικοί του μπάσκετ (25.000 θέσεις συνολικά).


Στο φαληρικό μέτωπο θα κατασκευάζονταν εγκαταστάσεις για:


* Σόφτμπολ. Κατασκευή γηπέδου 10.000 θέσεων, κόστους 9 εκατ. δολ. (2,7 δισ. δρχ.).


* Μπέιζμπολ. Κατασκευή γηπέδου 12.000 θέσεων, κόστους 9,65 εκατ. δολ. (2,9 δισ. δρχ.).


* Beach volleyball. Κατασκευή γηπέδου 10.000 θέσεων, κόστους 29,3 εκατ. δολ. (8,8 δισ. δρχ.).


Στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου ο φάκελος διεκδίκησης περιελάμβανε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους προκριματικούς μπάσκετ και τους τελικούς και ημιτελικούς του χάντμπολ. Στο γήπεδο Καραϊσκάκη, χωρητικότητας 22.000 θέσεων, θα φιλοξενείτο το χόκεϊ. Οι αναπροσαρμογές θα κόστιζαν 8,8 εκατ. δολ. (2,3 δισ. δρχ.).


* Τι γίνεται σήμερα


* Το σχέδιο για το Πολυδύναμο Κέντρο στον χώρο του Ιπποδρόμου εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των πιέσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα αθλήματα μεταφέρθηκαν άλλα στο Ελληνικό και άλλα στα Ανω Λιόσια. Στον Φλοίσβο έχουν μείνει δύο pavillons, προσωρινές κατασκευές, τα οποία θα φιλοξενήσουν τρία αθλήματα: πυγμαχία (10.000 θέσεις), χάντμπολ (προκριματικοί) και τάε-κβον-ντο (8.000 θέσεις). Εχει παραμείνει επίσης το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ, το οποίο στον φάκελο διεκδίκησης είχε 7.500 θέσεις. Τώρα το ένα γήπεδο έχει 10.000 θέσεις και το δεύτερο 4.000 (το αντίστοιχο στο Σίδνεϊ είχε 500 θέσεις). Το συνολικό κόστος θα φθάσει τα 42,1 δισ. δρχ., οι χωματουργικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η παράδοση προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2004.


* Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Βόλεϊ (14.000 θέσεις), κόστος: 5,5 δισ. δρχ., έναρξη: Μάρτιος 2002, λήξη: Οκτώβριος 2003 (από Αύγουστο 2003).


* Το Καραϊσκάκη απελευθερώθηκε από το χόκεϊ, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ελληνικό, αλλά εκκρεμεί απόφαση της πολιτείας, η οποία μάλλον θα γνωστοποιηθεί τον Ιανουάριο, για το αν θα γίνει σε αυτό ο τελικός ποδοσφαίρου.


ΟΑΚΑ Ο προϋπολογισμός πήρε τον ανήφορο



Ο φάκελος διεκδίκησης προέβλεπε:


* Ανακατασκευή του κλειστού σταδίου για τους τελικούς του τουρνουά μπάσκετ.


* Κολυμβητήριο με 4.500 στεγασμένες και 10.000 υπαίθριες θέσεις, κόστους 3,5 εκατ. δολαρίων (10,5 εκατ. δρχ.). Οι εργασίες θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο του 1998 και θα τελείωναν τον Μάιο του 1999.


* Κέντρο Αντισφαίρισης, 24.600 θέσεων, κόστους 12,3 εκατ. δολαρίων. Εναρξη εργασιών: άνοιξη 1999, λήξη: άνοιξη 2002.


* Ποδηλατοδρόμιο, 5.000 θέσεων, κόστους 1,5 εκατ. δολαρίων (4,5 εκατ. δρχ.).


* Ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου (ενόργανη γυμναστική), 15.000 θέσεων.


* Ολυμπιακό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Στον φάκελο διεκδίκησης ήταν τοποθετημένο στο υπάρχον κτίριο της Helexpo, στο οποίο θα γίνονταν ορισμένες τροποποιήσεις. Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου (MPC), στον χώρο των ξενώνων του ΟΑΚΑ.


* Τι γίνεται σήμερα


* Ολυμπιακό Στάδιο. Αναβάθμιση του υφισταμένου χώρου για τον στίβο και για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εναρξη εργασιών: Φεβρουάριος του 2002, λήξη: Δεκέμβριος του 2003, κόστος: 8,5 δισ. δρχ.


Στο Στάδιο θα τοποθετηθεί στέγαστρο, ο σχεδιασμός του οποίου μαζί με τα έργα της αισθητικής ενοποίησης του ΟΑΚΑ έχει ανατεθεί στον ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.


* Κέντρο Υγρού Στίβου. Το κόστος έφθασε τα 3,75 δισ. δρχ. Οι θέσεις αυξήθηκαν σε 6.500 στο κλειστό και σε 11.500 στο ανοιχτό. Κατασκευάζεται νέα πισίνα για τη συγχρονική κολύμβηση (5.000 θέσεις) γιατί χρειαζόταν μία με βάθος τριών μέτρων και αυτή που υπήρχε είχε βάθος περίπου δύο μέτρων. Η «Αθήνα 2004» πρότεινε να κατασκευαστεί νέα, προσωρινή, πισίνα με το απαραίτητο βάθος, η οποία όμως θα χρησιμεύει και για την προθέρμανση. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να γίνει μόνιμη κατασκευή, κάτι που ανέβασε το κόστος. Είναι η πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες που το κάθε αγώνισμα της κολύμβησης έχει τη δική του πισίνα.


* Κέντρο Αντισφαίρισης. Κεντρικό γήπεδο (8.000 θέσεις, νέα κατασκευή), δύο γήπεδα ημιτελικών (4.000 και 2.000 θέσεων) και επιπλέον 13 γήπεδα 200 θέσεων το καθένα, όλα με αναβάθμιση της υφισταμένης εγκατάστασης. Κόστος: 12,8 δισ. δρχ. Οι εργασίες ξεκινούν σύντομα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2003 (από Απρίλιο του 2003).


* Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο για τη γυμναστική (15.000 θέσεις) και για το μπάσκετ (18.000 θέσεις).


* Ποδηλατοδρόμιο (5.000 θέσεις). Το κόστος έφθασε τα 4,1 δισ. δρχ. γιατί αποφασίστηκε να στεγαστεί πλήρως, χωρίς να μετατραπεί σε κλειστό γυμναστήριο, μια και η πίστα είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν και, τόσα χρόνια εκτεθειμένη, είχε υποστεί ζημιές.


* Το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και το Κέντρο Γραπτού Τύπου (MPC) άλλαξαν θέση. Τελικώς το MPC θα στεγαστεί στα κτίρια της Helexpo ενώ το IBC μετακόμισε στον χώρο του πάρκινγκ του ΟΑΚΑ, όπου θα κατασκευαστεί εξαρχής διότι χρειάζεται ένα ενιαίο κτίριο στο ίδιο επίπεδο με συγκεκριμένα ύψη και προδιαγραφές για να δέχεται τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών κυκλωμάτων.


Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ενθουσίασε τη ΔΟΕ, τελευταία όμως εκφράζεται ανησυχία για το αν θα είναι εγκαίρως έτοιμο.


Το κόστος, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, ήταν για το IBC 25,8 δισ. δρχ., με 10 δισ. δρχ. για τον υπόγειο σταθμό, και για το MPC το κόστος έφθασε τα 18,03 δισ. δρχ.


ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ





Εκεί είχε προταθεί εξαρχής να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό (η φωτογραφία από τα έργα) καθώς, όπως αναφερόταν στον φάκελο, το κράτος έχει στην ιδιοκτησία του το 50% της έκτασης που απαιτείτο. Μετά την ανάληψη των Αγώνων αποκαλύφθηκε ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν κατείχε την έκταση αλλά μεγάλο τμήμα της ήταν δασική έκταση! Τελικώς το Χωριό μετακινήθηκε ανατολικότερα και για την απαλλοτρίωση ολόκληρης της έκτασης χρειάστηκαν 20 δισ. δρχ.


ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Το τρίαθλο μετακόμισε





Η πρόβλεψη που είχε γίνει ανέφερε τα παρακάτω έργα:


* Τρίαθλο, 12.000 θέσεις, κόστος 1,6 εκατ. δολ. (480 εκατ. δρχ.).


* Ιστιοπλοΐα, 3.000 θέσεις, κόστος 16,5 εκατ. δολ. (4,9 δισ. δρχ.). Εναρξη εργασιών: Μάρτιος 1998, λήξη: καλοκαίρι 2002.


Σήμερα η κατάσταση είναι:


* Κέντρο Ιστιοπλοΐας (στη φωτογραφία η μακέτα), κόστος 4 δισ. δρχ., οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, λήξη: Απρίλιος 2002.


* Το τρίαθλο έχει μεταφερθεί στη Βουλιαγμένη.


Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις


* ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Ο χώρος του Ελληνικού δεν περιλαμβανόταν στον φάκελο διεκδίκησης. Σήμερα, πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, προβλέπονται ως επί το πλείστον λυόμενες κατασκευές για επτά αθλήματα:


* Μπέιζμπολ (δύο γυμναστήρια 12.000 και 7.000 θέσεων).


* Κανόε-σλάλομ (5.000 θέσεις).


* Ξιφασκία (5.000 θέσεις για τους τελικούς και 3.500 για τους προκριματικούς, ανακατασκευή του δεύτερου υποστέγου της Ολυμπιακής, το οποίο μετά τους Αγώνες θα φύγει).


* Χάντμπολ και μπάσκετ (15.000 θέσεις, μεταολυμπιακά 8.000, στο πρώτο υπόστεγο της Ολυμπιακής).


* Χόκεϊ (15.000 θέσεις, από τις οποίες μόνιμες θα είναι οι 3.000).


* Σόφτμπολ (8.500 θέσεις).


Χωρίς το σλάλομ, που προσετέθη τον Μάιο του 2001, 11,5 δισ. δρχ. Εναρξη: Απρίλιος 2002, λήξη: Ιανουάριος 2004.


* ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ


Στην περιοχή αυτή την εποχή της διεκδίκησης υπήρχε μόνο το άθλημα της σκοποβολής, με 10.000 θέσεις, κόστους 12 εκατ. δολαρίων και με παράδοση το καλοκαίρι του 2002. Σήμερα η κατάσταση δείχνει:


* Ιππικό Κέντρο, κόστος: 74 δισ. δρχ. Εναρξη: Οκτώβριος 2001 (δεν ξεκίνησε ακόμη), λήξη: Δεκέμβριος 2003.


* Σκοποβολή. Προγραμματισμένη έναρξη: Οκτώβριος 2001 (δεν έχει ξεκινήσει), λήξη: Σεπτέμβριος 2003.


* ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ


* Κωπηλασία, κανόε σπριντ και σλάλομ. Κατασκευή 10.000 θέσεων κόστους 8,5 εκατ. δολ. (2,5 δισ. δρχ.). Εναρξη: καλοκαίρι 1998, λήξη: καλοκαίρι 2003.


* Εκκίνηση μαραθωνίου.


Σήμερα πάντως το σλάλομ έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό, με άγνωστο κόστος κατασκευής. Η κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου (14.000 θέσεων) τον Σεπτέμβριο ήταν κόστους 36 δισ. δρχ.


* Μαραθώνιος, νέα διαδρομή.


* ΤΑΤΟΪ


Σύμφωνα με τον φάκελο, στο Τατόι θα κατασκευάζονταν:


* Ιππικό Κέντρο, με κόστος 22,6 εκατ. δολ. (6,8 δισ. δρχ.). Ολοκλήρωση εργασιών: καλοκαίρι του 2002.


* Εγκατάσταση για τοξοβολία, με 5.000 θέσεις, κόστος 7,6 εκατ. δολ. (2,3 δισ. δρχ.). Ολοκλήρωση εργασιών: καλοκαίρι του 2002.


Εκ των υστέρων τα υπουργεία ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν και να χτιστούν οι χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής. Ετσι το Ιππικό Κέντρο μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο και η τοξοβολία στο Καλλιμάρμαρο.


* ΓΑΛΑΤΣΙ


Ο φάκελος προέβλεπε την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου για την επιτραπέζια αντισφαίριση και τη ρυθμική γυμναστική 6.000 θέσεων κόστους 13,7 εκατ. δολαρίων, με έναρξη κατασκευής την άνοιξη του 1998 και λήξη το 2002.


Σήμερα ο ανάδοχος έχει ξεκινήσει τις χωματουργικές εργασίες και το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε την κατασκευή του κόστους 14,6 δισ. δρχ. Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2003.


* ΓΟΥΔΙ


Υπήρχε πρόβλεψη μόνο για το μοντέρνο πένταθλο (ιππασία, κολύμβηση, αγώνας δρόμου, ξιφασκία και σκοποβολή). Θα φτιαχνόταν μόνιμη κατασκευή 5.000 θέσεων και κόστους 3,5 εκατ. δολαρίων (1 δισ. δρχ.). Εναρξη κατασκευής: άνοιξη 1998, λήξη: 2002.


Σήμερα:


* Ολυμπιακό Κέντρο Μοντέρνου Πεντάθλου (κολύμβηση 2.000 θέσεις, αναβάθμιση υφισταμένης εγκατάστασης, ιππασία 5.000 θέσεις, δρόμος 5.000 θέσεις, ξιφασκία και σκοποβολή 4.500 θέσεις).


* Μπάντμιντον (5.000 θέσεις) στην εγκατάσταση του πεντάθλου. Λήξη εργασιών: Ιανουάριος 2004.


* ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


* Μπάντμιντον. Στο γήπεδο Περιστερίου, χωρητικότητας 7.000 θέσεων, με προσαρμογές κόστους 2,7 εκατ. δολ. (710 εκατ. δρχ.). Μετά την ανάληψη ανακάλυψαν ότι το γήπεδο δεν είχε το απαιτούμενο ύψος.


Σήμερα το έργο έχει μεταφερθεί στο Γουδί αφού έκανε μια ολιγόμηνη στάση στο συγκρότημα του Φαλήρου.


* ΝΙΚΑΙΑ


* Αρση βαρών, 5.000 θέσεις, κόστος 12 εκατ. δολ. Εναρξη κατασκευής: φθινόπωρο 1997, λήξη: καλοκαίρι 2000.


Σήμερα κατασκευάζεται το Σπίτι της Αρσης Βαρών, χωρητικότητας 5.000 θέσεων, με τους απαραίτητους συμπληρωματικούς χώρους, προϋπολογισμού 13,3 δισ. δρχ. Λήξη εργασιών: 2003.


* ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ


* Δεν υπήρχε ολυμπιακή εγκατάσταση στον φάκελο διεκδίκησης. Οταν προέκυψε ανάγκη να μετακομίσουν τα έργα από το Φάληρο, επελέγη ένας δήμος της Βορειοδυτικής Αττικής με πολιτικά κριτήρια, για να ενισχυθεί η περιοχή. Ανεγείρεται κλειστό γυμναστήριο για την πάλη και το τζούντο, χωρητικότητας 9.300 θέσεων, με συμπληρωματικούς χώρους υποστήριξης (αίθουσες προθέρμανσης, προπονητήρια, αποδυτήρια, ιατρείο, χώροι για τη διοίκηση και τα ΜΜΕ κτλ.), προϋπολογισμού 23,4 δισ. δρχ. Ολοκλήρωση εργασιών: Μάιος 2003. Το κτίριο αυτό έχει ήδη ονομαστεί «το τέρας» λόγω του μεγέθους του και πολλοί προβληματίζονται για την τύχη του μετά τους Αγώνες.


* ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ


Στην αρχή το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προγραμματιστεί για τον τερματισμό του μαραθωνίου.


Σήμερα, εκτός του τερματισμού της μαραθώνιας διαδρομής, όπου θα χρησιμοποιηθούν και οι 45.000 θέσεις, θα διεξαχθεί εκεί και το αγώνισμα της τοξοβολίας (5.500 θέσεις). Ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης: Ιούλιος 2003.


* ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Στον φάκελο διεκδίκησης υπήρχαν τρεις ολυμπιακές πόλεις ­ Θεσσαλονίκη, Βόλος και Πάτρα ­ στις οποίες θα γίνονταν οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί. Οι τελικοί θα γίνονταν στην Αθήνα.


Σήμερα έχει προστεθεί άλλη μία ολυμπιακή πόλη, το Ηράκλειο Κρήτης. Ετσι οι Αγώνες θα γίνουν: στην Πάτρα, στο Εθνικό Στάδιο (17.000 θέσεις, αναβάθμιση της υφισταμένης εγκατάστασης)· στον Βόλο, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο (20.000 θέσεις, νέα κατασκευή)· στη Θεσσαλονίκη, στο Καυταντζόγλειο Στάδιο (28.000 θέσεις, αναβάθμιση)· στο Ηράκλειο, στο Παγκρήτιο Στάδιο (27.000 θέσεις, νέα κατασκευή). Στην Αθήνα η επιλογή του γηπέδου βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά την απόρριψη του γηπέδου της ΑΕΚ και η απόφαση είναι πιθανόν να ληφθεί τον Ιανουάριο.


* ΑΛΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


* Στο κέντρο της Αθήνας: ποδηλασία δρόμου (αγώνας αντοχής), διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας.


* Στην Πάρνηθα: ορεινή ποδηλασία.


* Στη Βουλιαγμένη: ποδηλασία δρόμου, ατομική χρονομέτρηση.


Σε όλα θα γίνουν προσωρινές κατασκευές.


* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ


Είναι ο ίδιος με αυτόν του φακέλου διεκδίκησης χωρίς τους κόμβους. Ο φάκελος προέβλεπε διευκόλυνση της κυκλοφορίας με φανάρια, ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, αύξηση της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ειδικό ωράριο καταστημάτων, περιορισμό των ΙΧ και χρήση ελικοπτέρων για περιπτώσεις ανάγκης.