ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια εξωφρενική πρόταση προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στη Βρετανία. Η γνωστή οργάνωση Ρeta, η οποία δίνει αγώνες για τα δικαιώματα των ζώων, πρότεινε την παρασκευή παγωτών από γάλα όχι αγελαδινό, αλλά μητρικό.

Επωφελής ιδέα όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τις αγελάδες οι οποίες υφίστανται την καθημερινή ταλαιπωρία του αρμέγματος, όπως επισημαίνει η οργάνωση.

Η ένωση των κτηνοτρόφων έσπευσε να αντικρούσει αυτόν τον παραλογισμό, κατηγορώντας την Ρeta ότι υποβαθμίζει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών στο σύνολό της και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς για τους παραγωγούς. Η τιμή του γάλακτος παρουσιάζει συνεχή πτώση καθώς οι καταναλωτές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για τα υποκατάστατα, όπως το γάλα σόγιας και άλλα θεωρούμενα πιο «υγιεινά».

Παραβλέπεται επίσης το πρόβλημα του εφοδιασμού της βιομηχανίας παγωτού σε πρώτη ύλη. Το 50% ενός παγωτού 500 gr. αποτελείται από γάλα και κρέμα γάλακτος. Αρα είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ποσότητες μητρικού γάλακτος που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, λένε οι βρετανοί κτηνοτρόφοι. Παρ΄ όλα αυτά, η Ρeta επιμένει. Σε επιστολή που έστειλε η αντιπρόεδρός της Τρέισι Ρέιμαν σε γνωστή για τις γευστικές εκκεντρικότητές της εταιρεία η οποία μεταξύ άλλων παρασκευάζει και παγωτά, αναφέρει: «Τα παγωτά που βασίζονται στο αγελαδινό γάλα βλάπτουν την υγεία των πελατών σας. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν παιδικό διαβήτη,αλλεργίες, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, καρκίνο ωαρίων και προστάτη…».

Ως επιχείρημα αναφέρει ένα ελβετικό εστιατόριο που χρησιμοποιεί μητρικό γάλα σε ποσοστό 75% σε διάφορες σπεσιαλιτέ, όπως σούπες και διάφορες σάλτσες. Ο αρχιμάγειρός της Χανς Λόχερ συνηθίζει μάλιστα να κολλάει αφίσες σε διάφορα χωριά, ζητώντας να αγοράσει γάλα από λεχώνες αντί 10 ευρώ το λίτρο για τις ανάγκες της κουζίνας του.